Pět mrtvých a několik zraněných měla na svědomí halloweenská párty v kalifornské Orindě. Nájemníci bydleli v krátkodobém pronájmu, který nabízela společnost Airbnb. (1. listopadu 2019) | foto: Profimedia.cz

Nepovolené večírky pod dohledem. Airbnb bude prověřovat účty uživatelů

  • 20
Po střelbě na halloweenském večírku v Kalifornii, kde zemřelo pět lidí, mění společnost Airbnb svou politiku. Bude důkladně prověřovat pochybné či rizikové rezervace a detailněji prověřovat jednotlivé uživatele. K masakru totiž došlo v domě, který byl pronajatý přes Airbnb a jehož majitelé o plánované párty neměli tušení.

Airbnb, která se na krátkodobé pronájmy specializuje, nově přijímá zvláštní opatření namířená proti pořádání nepovolených večírků v pronajatých domovech. 

Šéf společnosti Brian Chesky uvedl, že zaměstnanci budou důkladněji prověřovat „vysoce rizikové“ rezervace ubytování a odstraňovat z platformy účty uživatelů, kteří poruší zákaz pořádání večírků v jednotlivých domovech. Vznikne také „tým rychlé odezvy“, který by měl reagovat na stížnosti ohledně nepovolených večírků.

Ke střelbě došlo v pátek večer v bohatém městečku Orinda, které se nachází poblíž San Franciska. Uživatelka Airbnb, která si dům pronajímala, majitelům řekla, že v něm přenocuje se svou rodinou. Tvrdila, že nemohou přespat doma, protože někteří její příbuzní trpí astmatickými záchvaty kvůli kouři z požárů, které v Kalifornii zuří už více než týden.

Majitelé domu, kteří podle amerických médií měli dříve problémy s úřady i sousedy kvůli divokým večírkům pořádaným v jejich domě, byli podezíraví ohledně pronájmu na jednu noc právě na Halloween. Nájemkyni proto znovu upozornili na zákaz pořádání party.

Při střelbě v Kalifornii zemřelo pět lidí, dalších devět útočník zranil

List East Bay Times napsal, že na stránkách Airbnb majitel domu výslovně uvedl, že v domě nesmí být zbraně, nesmí se kouřit marihuana a upozornil na dodržování nočního klidu od desáté večer do osmé ráno kvůli sousedům.

Do domu se i přesto v průběhu večera dostavila asi stovka lidí, které žena svolala prostřednictvím veřejné události na sociální síti. Svůj profil později smazala.

Pozvánka na párty v pronajatém domě, která se podle médií šířila po sociální síti, odkazovala na to, že přesná poloha místa konání večírku bude poslána ve zprávě a že účastníci by si měli přinést vlastní „trávu“. Leták s portréty Afroameričanů byl v gangsterském duchu a mimo jiné na něm byly vyobrazeny policejní pásky s nápisem „místo činu“.

Sousedi osudný večer na pořádanou párty upozornili majitele a ti se cestou k domu už doslechli o střelbě. Tři lidé zemřeli na místě a další dva pak v nemocnici podlehli svým zraněním. Policie zatím nikoho v souvislosti se zločinem nezatkla, na místě se našly dvě zbraně.

,