Americký prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama. | foto: AP

Obama vytvořil komisi, která má zkrotit rozpočtové schodky

  • 0
Americký prezident Barack Obama vytvořil komisi, která má přijít s návrhy na vyřešení obřích schodků amerických rozpočtů. Zasednou v ní odborníci republikánů i demokratů.

Obdobnou komisi nedávno odmítl vytvořit Senát, a tak prezident její vznik nařídil. Na rozdíl od komise, již zamítl Senát, ale její doporučení nebudou závazná.

Jen v aktuálním finančním roce, který skončí v září, bude deficit podle odhadů činit rekordních 1,56 bilionu dolarů. Situace se navíc příliš nezlepší ani v roce následujícím, kdy by měl schodek dosáhnout 1,26 bilionu dolarů.

Šéf Bílého domu uvedl, že velký nárůst schodků si mimo jiné vyžádaly záchranné balíčky na podporu ekonomiky zasažené recesí. Dodal, že i nadále je vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v krátkodobém výhledu považuje za svou prioritu.

Díru v americké pokladně má lepit 18 lidí

"Není ale pochyb o tom, že budeme muset řešit dlouhodobý problém vlády, která běžně a extravagantně utrácí víc, než získává na příjmech," uvedl Obama před podpisem nařízení o vzniku komise.

Předsedat jí budou bývalý republikánský senátor Alan Simpson a někdejší vrchní poradce prezidenta Billa Clintona Erskine Bowles.

Se svými spolupracovníky by měli přijít s plánem, jak zvýšit daně a snížit výdaje federální vlády, aby se do roku 2015 podařilo výrazně snížit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu z odhadovaných 10,6 procenta v nynějším rozpočtovém roce.

Komise bude mít 18 členů. Dvanáct z nich jmenuje Sněmovna reprezentantů a Senát. Zbývající čtyři členy komise jmenuje stejně jako její předsedy prezident.

,