Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nokia dá německým zaměstnancům odstupné 200 milionů eur

  • 21
Největší světový výrobce mobilů, finská Nokia, vyplatí zaměstnancům závodu v německé Bochumi odstupné 200 milionů eur (přes pět miliard Kč). Firma se na tom dohodla s odboráři. Nokia se rozhodla závod uzavřít a přesunout výrobu do Rumunska.

Uzavřením závodu přijde o práci kolem 2 300 zaměstnanců v regionu. Ten trpí slabou ekonomikou, protože přišel o rozsáhlé důlní a ocelářské aktivity. Nokia přesouvá výrobu do Rumunska kvůli nižším pracovním a dalším nákladům. Podle firmy jsou pracovní náklady v Německu desetkrát vyšší než v Rumunsku.

Plán Nokie zavřít poslední německý závod vyrábějící mobily vyvolal bouři protestů. Odboroví předáci vyzvali v Německu k bojkotu zboží od Nokie a někteří vysoce postavení politici se k výzvě přidali. Německý ministr financí Peer Steinbrück obvinil Nokii z putovního kapitalismu.

Likvidace závodu přijde na 200 milionů eur
Nokia se hodlá k nákladům, které si zavření závodu vyžádá, vyjádřit v polovině měsíce ve výsledkové zprávě za první čtvrtletí. Analytici ale dodávají, že celková suma nad uvedených 200 milionů eur příliš nevzroste.

"Náklady jsou zhruba takové, jak se předpokládalo," uvedl analytik Pohjola Bank. Akcie Nokie odpoledne klesly o 1,8 procenta na 21,42 eura. Podobně si vedly emise ostatních evropských výrobců vyspělých technologií.

V Německu je technologický sektor v posledních letech na ústupu. Například v roce 2006 přišly o místa 3 000 lidí, když vyhlásila bankrot společnost BenQ Mobile, napsala agentura Reuters.

,