Peter A. Diamond, jeden z držitelů Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2010.

Peter A. Diamond, jeden z držitelů Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2010. | foto: AP

Nobelovu cenu za ekonomii získali dva Američané a Kypřan

  • 15
Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali společně dva ekonomové ze Spojených států Peter Diamond, Dale Mortensen a kyperský Brit Christopher Pissarides. Ocenění dostali za analýzu trhů práce zatížených náklady na vyhledávání.

Ekonomové ve své práci analyzovali, jaký vliv na nezaměstnanost, volná místa a platy má státní regulace.

Diamond (70) působí na technologickém Massachusettském technologickém institutu a je uznávaným odborníkem v oblasti sociálního pojištění, daní a penzí. Prezident Barack Obama jej nominoval na člena Fedu.

Mortensen (71) je profesorem na univerzitě v Evanstonu ve státě Illinois a Pissarides učí na London School of Economics. Ve své práci mimo jiné hledali odpověď na to, proč zůstává nezaměstnanost vysoká i v dobách, kdy je dostatek volných pracovních míst.

Švédská akademie věd mezi ekonomy rozdělí 10 milionů švédských korun, tedy asi 1,5 milionu dolarů. Nobelova cena za ekonomii se uděluje od roku 1968.

Loni Nobelovu cenu za ekonomii obdrželi Američané Elinor Ostromová a Oliver Williamson. Ostromová byla první ženou, která ocenění v této kategorii získala. Ostromová (1933) ukázala, jak může být veřejný majetek úspěšně řízen těmi, kteří ho užívají. Ve svých úvahách jde proti zažitému přesvědčení, že je veřejný majetek nedostatečně řízen a měl by být buď centrálně regulován, nebo privatizován.