ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nissan opouští s miliardovou ztrátou ruský trh, zadní vrátka má ale otevřená

  • 0
Japonská automobilka Nissan opouští ruský trh, ponechává si však zadní vrátky. Svá ruská aktiva prodává za symbolické jedno euro tamní státní firmě. Dohoda dává Nissanu právo odkoupit podnik zpět do šesti let. Výrobci aut vznikne ztráta přibližně 100 miliard jenů (17,4 miliardy korun).

Japonská automobilka je zatím poslední z řady zahraničních společností, které z Ruska odešly po invazi Moskvy na Ukrajinu. Vedle nesouhlasu s ruskou agresí západní firmy jako důvod odchodu uvádějí i dopad západních sankcí, které se odrážejí mimo jiné na dodavatelských řetězcích.

Francouzská automobilka Renault například v květnu prodala ruskému investorovi, údajně za jeden rubl, svůj většinový podíl v ruské automobilce AvtoVAZ.

Nissan státní společnosti NAMI prodá výrobní a výzkumné zařízení automobilky v Petrohradě a prodejní a marketingové centrum v Moskvě, uvedlo ministerstvo. Nissan navzdory mimořádné ztrátě zachoval svůj výhled zisku na finanční rok, který skončí v březnu.

Návrat Budvaru na ruský trh není v současnosti myslitelný, uvedl Nekula

Japonská automobilka v březnu pozastavila výrobu ve svém závodě v Petrohradě kvůli narušení dodavatelského řetězce. Od té doby společnost a její ruská divize situaci „monitorovaly“. Vnější prostředí však podle japonského podniku neprokazuje žádné známky změny, a tak se rozhodla za země odejít.

Odchod z Ruska zvažuje i alianční partner Nissanu, automobilka Mitsubishi Motors, napsal list Nikkei. Rozhodnutí podle mluvčího Mitsubishi zatím nepadlo.

Nissan z Ruska odchází v době, kdy jedná s partnerským Renaultem o zásadní přeměně jejich vztahu, připomíná Reuters. Japonský výrobce vozů mimo jiné zvažuje investici do nového podniku Renaultu na výrobu elektromobilů. Není vyloučené, že Renault prodá část svého kontrolního podílu v Nissanu, řekly agentuře Reuters dva zdroje obeznámené s jednáním.

Dohoda s Nissanem měla „velký význam pro průmysl“, uvedl v prohlášení ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

,