FILE PHOTO: The logo of Nike (NKE) is seen in Los Angeles, California, U.S.,...

FILE PHOTO: The logo of Nike (NKE) is seen in Los Angeles, California, U.S., April 12, 2016. REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo | foto: Reuters

Arkansaský šerif nemá rád Nike a do jejich oblečení navléká zločince

  • 51
Arkansaský šerif údajně nutí vězně, aby se na policejní snímky fotografovali v tričkách značky Nike. Protestuje tím proti nedávné reklamě, do které společnost obsadila hráče amerického fotbalu Colina Kaepernicka, jenž proslul svým klekáním během hymny. Tvrdí to aktivista a spisovatel Shaun King, který fotografie vězňů sdílel na Twitteru.

Výrobce sportovního oblečení Nike na začátku září zveřejnil reklamu k třicátému výročí sloganu Just Do It, přičemž jednou z tváří propagace se stal Colin Kaepernick. Americký fotbalista se během posledního roku zviditelnil zejména tím, že si při hymně před zápasy klekal, čímž protestoval proti rasismu ve Spojených státech.

Někteří Američané však tato gesta odsoudili s tím, že znamenají pohrdání vlajkou a zneuctění vojáků, kteří za zemi padli. Kaepernickova účast v reklamní kampani Nike některé odpůrce rozčílila natolik, že na sociálních sítích zveřejnili videa, jak výrobky Nike pálí.

Podle spisovatele a aktivisty Shauna Kinga k „obdivovatelům“ značky nepatří ani šerif Ricky Roberts z okresu Union County v americkém Arkansasu. King s odkazem na svůj zdroj tvrdí, že se policista značce a Colinu Kaepernickovi vysmívá tím, že vězně během fotografování do policejního archivu obléká do věcí značky Nike.

„Zjistili jsme, že trička Nike začaly být vnucovány lidem na policejních fotografiích 15. září, těsně poté, co se tváří reklamní kampaně Nike stal Kaepernick,“ tvrdí King. Na svém profilu sdílel 12 z těchto fotografií. Do hodiny po zveřejnění příspěvku fotky zmizely ze stránek šerifova úřadu, píše deník Arkansas Democrat-Gazette.

Podle šerifa však dostávají trička Nike pouze lidé, kteří do vězení nastoupili v „nevhodném oděvu“. „Ve snaze zachovat důstojnost těchto lidí a pořídit fotografii, která je vhodná ke zveřejnění, dáváme těmto jedincům oblečení,“ uvedl šerif v prohlášení pro server CBS News.

11.října 2018 v 02:37, příspěvek archivován: 13.října 2018 v 17:05

The Sheriff in Union County, Arkansas is putting Nike t-shirts on people they arrest and making them wear them during mugshots. Source says it is to mock Nike and Colin Kaepernick. Disgusting. https://t.co/9z9Nw9hxuF

„Nejsme a ani nebudeme ovlivněni politickým či mediálním děním. Tyto trička také policejní oddělení nepořídilo s tímto účelem, byly prostě dostupné,“ tvrdí šerif.