ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Netflix zeštíhlí produkci. Chce vyrábět méně filmů, ale kvalitnějších

  • 33
Vlna propouštění se nevyhnula ani americkému poskytovateli filmů a seriálů Netflix. Kvůli úsporám nákladů firma sloučí produkce, které se dosud samostatně věnovaly tvorbě nízkorozpočtových a středně velkých filmů. Personální restrukturalizace v Netflixu mimo jiné povede i k tomu, že skupina v dalších letech natočí méně nových filmů.

Pro Netflix tak jde o razantní změnu strategie. Podnik totiž před pár lety zvýšil produkci svých filmů i kvůli předtuše, že ostatní studia mu přestanou poskytovat potřebné množství licencí pro vysílání jejich tvorby. Vytvořil proto několik samostatných divizí, nabíral zaměstnance. Na restrukturalizační kroky ale produkční složka Netflixu nyní doplatí a počet nově natočených filmů se sníží.

Hledáte uplatnění v tvůrčí práci? Vyberte si ze široké nabídky míst na portálu jobDNES.cz.

Odchody se nevyhnou ani zkušeným manažerům. Po více než patnácti letech firmu opustí třeba Lisa Nishimurová, která měla dříve na starosti vedení sekce stand-up komedií i oblast dokumentárních filmů. Po více než deseti letech mizí z Netflixu třeba i Ian Bricke, který byl viceprezidentem společnosti a podílel se třeba i na vzniku série The Kissing Booth.

Sledujete některou streamovací službu?

celkem hlasů: 984
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

„Oběma bychom chtěli poděkovat za jejich přínos pro firmu i k podíl na tom, že jsme se stali filmovým studiem světové úrovně. Do budoucna jim přejeme jen to nejlepší,“ uvedl k odchodu svých vedoucích pracovník šéf filmového oddělení Scott Stuber.

Omezení produkce má podle Netflixu zajistit větší kvalitu. Streamovací služba ročně vydá až 50 nových filmů, čímž převyšuje produkční schopnosti řady hollywoodských společností. Některé tituly Netflixu si vysloužily i oscarové ocenění, například Na Západní frontě klid.

Vedoucí pracovníci Netflixu měli dosud povětšinou pravomoc odsouhlasit natočení filmu tak, aniž by se o tom museli poradit se svými nadřízenými. Šéf filmového oddělení Scott Stuber se ale nyní snaží tento proces více centralizovat a přimět tím manažery ke spolupráci.

Současné propouštění je ale mnohem menší než to, které Netflix prožíval před rokem. Loni zrušil stovky pracovních míst ve chvíli, kdy růst počtu předplatitelů citelně zpomalil. Rok 2022 uzavřel Netflix s 12 800 zaměstnanci.