ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Německo balancuje na hraně recese. Ekonomika stagnuje, potvrdili statistici

  • 36
Německá ekonomika stagnuje. Tamní statistický úřad ve své konečné zprávě potvrdil očekávání, že byl hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stejný jako v předchozím kvartálu. Hlavní podíl na výsledku měl pokles německého vývozu.

Růst německé ekonomiky v meziročním srovnání dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 2019 hodnoty 0,3 procenta. Za celý loňský rok se HDP největší evropské ekonomiky zvýšil o 0,6 procenta, uvedl v úterní konečné zprávě tamní statistický úřad. 

To je výrazně méně než v předchozích dvou letech a nejhorší celoroční výsledek od roku 2013. Výrazný pokles zaznamenala německá ekonomika ve druhém čtvrtletí loňského roku, kdy se růst HDP dostal do mínusu jak v meziročním, tak v mezičtvrtletním srovnání.

Zdroj: Německý statistický úřad

Na mizivém ekonomickém růstu z konce loňského roku se podepsal pokles německého vývozu. Export v období od října do prosince klesl ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. To znamená, že čistý obchod ubral z hospodářského výkonu země, která je na vývozu závislá, 0,6 procentního bodu. Podnikové investice se snížily o 0,2 procenta a stagnovaly výdaje domácností.

Spolková centrální banka varovala německé exportéry, že pravděpodobně utrpí šířením nového koronaviru, a uvedla, že nevidí známky možného oživení ekonomiky v prvním čtvrtletí.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí dokazuje, že německá ekonomika není na epidemii, která narušuje dodavatelské řetězce, dobře připravená, uvedla agentura Bloomberg.

,
Témata: Německo, Bloomberg