Spolkové státy budou zodpovědné za pomoc svým zemským bankám. Ilustrační foto.

Spolkové státy budou zodpovědné za pomoc svým zemským bankám. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Němci schválili záchranný balík pro své banky

  • 3
Německá vláda v pátek schválila zákon, který umožní napumpovat do německé ekonomiky záchranu v hodnotě 500 miliard eur. Injekce by podle spolkové kancléřky Angely Merkelové měla opět vzbudit důvěru lidí v bankovní systém i mezi bankami navzájem. A to všechno kvůli ochraně obyvatel Německa.

Hlavním nástrojem záchrany je stabilizační fond, který s novým zákonem vznikl. Ten by měl obnovit peněžní tok mezi bankami. Z balíku by přitom neměly profitovat jen německé banky, ale také pojišťovny a penzijní fondy.

Fond bude spravovat spolkový ministr financí Steinbruck. Podle zákona přitom nikdo nemá automatický nárok na využití fondu. Ministr financí bude o udělení pomoci finančním institucím rozhodovat individuálně podle významu banky pro trh, naléhavosti pomoci a co možná nejefektivnějšího a nejhospodárnějšího využití peněžních prostředků fondu.

Ministr poskytne záruku na krátkodobé mezibankovní úvěry do výše 400 miliard eur, a to až do konce příštího roku. Záruka se vztahuje na úvěry splatné do 36 měsíců.

Spolkové státy budou zodpovědné za pomoc svým zemským bankám. K tomu ještě spolkový ministr financí Peer Steinbruck určil, že se jednotlivé spolkové státy budou podílet na záchranném balíku v poměru 35 ku 65. Tedy 35 procent peněz do balíků přispějí státy ze svých rozpočtů a zbytek zaplatí spolková vláda.

Spolkové země mají také své zástupce v pětičlenném výboru, který bude kontrolovat využití peněz ze záchranného balíku. Spásné miliardy vítají i banky. "Za schválená opatření jsme rádi. Věříme, že povedou ke stabilizaci finančního trhu. K tomu, zda státní pomoc využijeme, se však zatím vyjadřovat nebudeme," říká mluvčí Deutsche Bank Christian Streckert.

Zákon, který obsahuje záchranný balík, v pátek dopoledne nejprve velkou většinou schválil spolkový sněm složený z poslanců. Poté ho přijala také spolková rada složená ze zástupců spolkových zemí.

Balík byl tak schválen v rekordně krátké době. Ještě odpoledne ho podepsal prezident Německé spolkové republiky Horst Köhler. Spásný zákon začne platit již od pondělí.