Nejlepší podnikatel světa Michael Spencer.

Nejlepší podnikatel světa Michael Spencer. | foto: kenlennox.com

Nejlepším podnikatelem světa se stal Brit

  • 40
Byznysmen Michael Spencer se pyšní titulem nejlepší podnikatel světa. Jeho makléřskou firmou ICAP se sídlem v Londýně denně projdou transakce za 1,5 bilionu dolarů – to je částka 25krát vyšší než státní rozpočet České republiky.

Společnost Ernst & Young vyhlásila vítěze soutěže dnes v noci v Monte Carlu. Titul udělovala již po čtyřiadvacáté.

Spencer zářil profesionální skromností a složil poklonu ostatním 41 konkurentům. "Mohl vyhrát kdokoliv z vás, ale byl to zrovna můj šťastný den," prohlásil.

"Vypořádáváme finanční transakce mezi bankami po celém světě," vysvětlil Spencer podstatu svého byznysu.

Nejvíc operací vykonává v New Yorku, Londýně a Brazílii, působí ve více než dvacítce menších finančních center světa.

"Věříme, že ekonomiky Brazílie a dalších rozvíjejících se zemí "BRIC" (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) porostou a stanou se světovými lídry," předpověděl, na co se jeho byznys zaměřuje.

V souvislosti s ustupující finanční krizí očekává dramatické změny na finančních trzích. "Trhy se výrazně zvětší a dojde k jejich regulaci. Budou méně rizikové a průhlednější. Myslím, že je to správné," prohlásil.

Neřekl ale všechno. Už několikrát předtím brojil proti tomu, aby regulace byla příliš přísná. Finanční firmy bývají označovány za jedny z viníků krize a spadeno na ně mají zástupci největších ekonomika světa G20.

Michael Spencer (55)

Vystudovaný fyzik a byznysmen založil se třemi přáteli a s kapitálem 50 tisíc liber v roce 1986 makléřskou firmu. Dnes zaměstnává 4 500 lidí a působí v 50 zemích světa.

Než si založil vlastní podnikání pracoval coby obchodník pro dnes již zaniklou investiční banku Drexel Burnham Lambert, kterou "proslavily" ilegální obchody s rizikovými dluhopisy. Odtamtud musel odejít kvůli přílišnému riskování a pustil se do soukromého podnikání.