Známe nejlepší hotely světa. Podívejte se, kde spali Churchill nebo McCartney

  • 2
Odborníci z oblasti hotelnictví a cestovního ruchu sestavili žebříček padesáti nejlepších hotelů světa. Ne všechny jsou Čechům vzdálené – necelá polovina z padesátky nejlepších totiž leží v Evropě. V některých z nich pobývala i řada známých osobností, a to například skladatel Vincenzo Bellini či hudebník Paul McCartney. Podívejte se na hotely, které se umístily v první desítce.

1 Passalacqua, Itálie

Hotel Passalacqua (20. září 2023)

Žebříček organizace 50 Best, která pravidelně hodnotí restaurace či bary, se na ubytovací zařízení zaměřil vůbec poprvé. Na špici pořadí sestaveného podle osobních zkušeností porotců se vyšvihl butikový hotel Passalacqua stojící na břehu Komského jezera na severu Itálie.

Budova, která pochází z 18. století, přivítala v minulosti mnoho VIP osobností. Mezi nimi například Napoleon Bonaparte či Winston Churchill. Vila byla také kdysi domovem slavného hudebního skladatele Vincenza Belliniho, který tam složil dvě ze svých nejznámějších oper – La Sonnambula a Norma.

Hotel má aktuálně 24 apartmá ve třech různých budovách. Některé jsou pojmenovány po významných hrdinkách z Belliniho oper. Hotel je aktuálně provozován místní rodinou hoteliérů De Santis, rodina ho po tříleté rekonstrukci otevřela v roce 2022. Podle organizace 50 Best ceny začínají na 1 300 dolarech za noc (zhruba 30 000 Kč).

Interiér jednoho z apartmánů vítězného hotelu Passalacqua
Interiér jednoho z apartmánu vítězného hotelu Passalacqua

2 Rosewood, Hongkong

Hotel Rosewood Hong Kong

Hotel sídlí v srdci umělecké a designové honghongské čtvrti Victoria Dockside a zabírá 43 pater multifunkční 256 metrů vysoké věže Rosewood Tower. Interiér hotelu je dílem designéra Tonyho Chi, původem z Tchaj-wanu.

Součástí hotelu je přes 400 pokojů, většina z nich nabízí výhledy na tamní přístav. Hosté mají možnost občerstvit se v 11 restauracích, součástí hotelu je také wellness, fitness centrum i bazén. Hotel se označuje jako „pet-friendly“, tedy otevřený domácím mazlíčkům. Otevřen byl v roce 2019. Podle organizace 50 Best ceny začínají na 650 dolarech za noc (zhruba 15 000 Kč).

3 Four Seasons Hotel Bangkok, Thajsko

Four Seasons Hotel Bangkok

Hotel se tyčí nad majestátní řekou Menam-Čao-Praja v thajském hlavním městě. Je lemován silnicí Charoen Krung Road, která byla postavena v 19. století. Šlo vůbec o první silnici, která byla v Thajsku postavena pomocí moderních stavebních metod. Šlo o významný milník pro thajskou dopravu. Hosté nemusí cestovat z hotelu či do hotelu pouze po silnici, vzhledem k poloze hotelu mají možnost využít také říční dopravu.

Hotel se skládá z 299 pokojů. Součástí komplexu je fitness centrum, wellness centrum a také několik bazénů. Pod Fours Seasons spadá také restaurace Yu Ting Yuan, která byla oceněna michelinskou hvězdou.

Ceny ubytování začínají na 450 dolarech za noc (10 300 Kč). K dispozici jsou zájemcům prostory pro různé akce, mimo jiné třeba taneční sál vhodný pro uspořádání svatby.

4 The Upper House, Hongkong

Hotel The Upper House

Pětihvězdičkový The Upper House byl oficiálně otevřen v roce 2009. Budova je dílem slavného asijského architekta Andrého Fu, šlo o jeho vůbec první hotelový projekt. V hotelu má také své jmenovité apartmá, které se ovšem vzhledově od těch ostatních liší.

The Upper House se při svém otevření stal vůbec prvním hotelem v Hongkongu, který spustil službu odbavení hostů pomocí iPadu. Návštěvník se tak nemusí zdržovat papírováním na hotelové recepci.

Hotel nabízí z velkých oken jedinečné výhledy na přístav či město, a to třeba přímo z koupelnové vany. O soukromí se návštěvník nemusí bát, skla sice umožňují dívat se ven, ale ne dovnitř. Cena za noc začíná na 650 dolarech (zhruba 15 000 Kč).

5 Aman Tokyo, Japonsko

Hotel Aman Tokyo (6. července 2015)

Aman Tokyo je součástí 38patrového mrakodrapu v tokijské čtvrti Otemachi. Ubytovat se je možné v 84 pokojích, které nabízejí různé výhledy na město. Z některých jsou viditelné zahrady císařského paláce, za jasných dní se rovněž na obzoru objevuje hora Fuji. Cena za noc v hotelu začíná na 1 800 dolarech (41 800 Kč).

Hotel nabízí svým návštěvníkům různé kulturní výlety. Mají možnost vyrazit na prohlídku tokijských galerií či třeba podívat se do takzvaných stájí, kde se sdružují a také trénují sumó zápasníci.

6 La Mamounia, Maroko

Úžasná zahrada v luxusním resortu La Mamounia v Marrákeši, Maroko

Historie marakéšského hotelu La Mamounia sahá až do 18. století, kdy marocký sultán Mohammed ben Abdalláh daroval svému synovi, princi Mamounovi, přepychový sad o rozloze 13 hektarů. Princ Mamoun pozemky využíval jako místo pro hostiny pod širým nebem.

Hotel byl na místě postaven o dvě století později, v letošním roce oslavuje sté výročí. Místo přilákalo mnoho umělců. Mezi nimi byl i filmový režisér Alfred Hitchcock – na místě se natáčely některé scény z jeho filmu Muž, který věděl příliš mnoho z roku 1956.

Hudebník Paul McCartney zde zase složil v jednom z pokojů píseň Mamunia, pro pojmenování písně se inspiroval názvem hotelu. Podle organizace 50 Best ceny v La Mamounia začínají na 900 dolarech za noc (20 900 Kč).

7 Soneva Fushi, Maledivy

Hotel Soneva Fushi

Resort Soneva Fushi se nachází na jednom ze severně umístěného atolu na Maledivách. Otevřen byl v roce 1995. V hotelu se řídí filozofií „No News, No Shoes“ – to znamená, že hosté by si měli při příjezdu na ostrov sundat boty a odpojit se od stresu každodenního života. Cena za noc začíná na 2 800 dolarech (65 500 Kč).

Resort poukazuje na svůj udržitelný přístup. Zatímco v evropských zemích jsou plastová brčka otázkou několika posledních let, v resortu Soneva Fushi se nepodávají od roku 1998. Resort rovněž v roce 2008 zakázal dovážet balenou vodu. Využívají mořskou, kterou na místě filtrují, upravují a stáčí do skleněných láhví.

Resort rovněž omezuje dovoz potravin z různých koutů světa a snaží se upřednostňovat lokálnost. Využívá solární energii a není mu cizí ani recyklace odpadu.

8 One&Only Mandarina, Mexiko

Hotel One&Only Mandarina

Resort One&Only Mandarina je usazen do deštného pralesa, který se nachází na tichomořském pobřeží Riviera Nayarit v Mexiku. Každá ze 105 vil, které jsou rozmístěny na 35hektarovém pozemnku má svůj vlastní bazén a nabízí výhledy do džungle či na Tichý oceán.

Resort byl postaven z přírodních materiálů a při jeho výstavbě se dbalo na to, aby se místo nijak nepoškodilo. I po otevření resortu je celé místo stále zarostlé hustou vegetací. Cena ubytování začíná na 1 300 dolarech (30 400 Kč) za noc.

9 Four Seasons Firenze, Itálie

Prezidentské apartmá v hotelu Four Seasons Firenze

Hotel se nachází v srdci italské Florencie. Skládá se ze dvou budov – přestavěného paláce Palazzo della Gherardesca z 15. století a La Villa, bývalého kláštera, z 16. století. Budovy let postupem let patřily různým osobnostem, v roce 2001 se staly majetkem řetězce Fours Seasong Hotels.

Součástí komplexu jsou taktéž dvě restaurace, jedna z nich, Il Palagio, byla oceněna michelinskou hvězdou. Známá muzea či historická místa, jako je jako je Piazza del Duomo, Piazza della Signoria či galerie Uffizi, se nacházejí v docházkové vzdálenosti. Hosté mohou využít také kyvadlovou dopravu do a také z centra města, mají rovněž možnost si zapůjčit jízdní kola. Podle organizace 50 Best ceny začínají na 1 000 dolarech za noc (zhruba 23 200 Kč).

10 Mandarin Oriental Bangkok, Thajsko

Interiér restaurace Author's Lounge ve zrekonstruovaném hotelu Mandarin...

Budova hotelu byla postavena v roce 1876, šlo o první luxusní hotel v tehdejším siamském království, dnešním Thajsku. Původně se skládal pouze z 12 pokojů, dnes jich má 331. Ceny začínají na 757 dolarech (17 500 Kč) za noc.

I toto místo je spjato s mnoha známými osobnostmi a umělci. Britský spisovatel John le Carré tam dokončil svou knihu Počestný školák. Hotel mimo jiné navštívil i spisovatel William Somerset Maugham, jeho cestu po zemích v jihovýchodní Asii popsal v jedné ze svých knih.