Hodnota domény sex.com byla v roce 2000 vyčíslena na 250 milionů dolarů. Ilustrační foto.

Hodnota domény sex.com byla v roce 2000 vyčíslena na 250 milionů dolarů. Ilustrační foto. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nejdražší doména světa sex.com je na prodej. Do aukce jde za milion dolarů

  • 21
Je to nejdražší internetová adresa na světě. V roce 2006 za ni současný majitel zaplatil 14 milionů dolarů, při dnešním kurzu asi 262 milionů korun. To je nejvyšší částka v historii, za kterou byla internetová doména prodána. Příští týden se ukáže, na kolik si ji zájemci cení dnes. Doména sex.com jde do aukce. Vyvolávací cena je milion dolarů, tedy téměř 19 milionů korun.

Vydavatelství Escom koupilo doménu před čtyřmi lety od amerického byznysmena Garyho Kremena, zakladatele jedné z nejstarších internetových seznamek Match.com a majitele společnosti Grant Media. Kvůli finančním problémům ji teď ale prodává.

Escom už přes rok nezaplatil splátku firmě DOM Partners, která mu na nákup domény půjčila. "Půjčka se nesplácí, společnost DOM Partners proto využívá svého práva a doménu nechá prodat v aukci," citovala agentura Reuters právního zástupce DOM Partners Scott Matthews.

Doména sex.com je zajímavá nejen svou hodnotou, ale také příběhem, o němž byly napsány už dvě knížky. Podle jedné z nich doména už v minulosti vydělávala minimálně 15 tisíc dolarů denně.

Dvě knihy a soudy

Gary Kremen si název zaregistroval už v roce 1994. Mezitím ji však podvodně získal jistý Stephen Cohen na základě zfalšovaného dokumentu. Vydělával pak na odkazech, které vedly na různé erotické stránky.

Kremen dal Cohena k soudu. Ten v roce 2001 rozhodl, že mu doména náleží a Cohenovi nařídil, aby původnímu majiteli zaplatil 65 milionů dolarů za ušlý zisk. Cohen to odmítl a dodnes se kvůli doméně soudí.

Aukci, která proběhne 18. března, zajistí společnost Maltz Auctions. Její majitel Richard Maltz řekl, že zájemců o doménu už registruje dost. "My ale nevíme, kdo má vážný zájem a kdo ne. Potenciální zájemci musí složit milion dolarů, takže to bude zajímavé," uvedl.

V roce 2000, kdy vrcholila internetová horečka, byla podle agentury Reuters hodnota doménového jména sex.com vyčíslena až na 250 milionů dolarů.