Nad jednocentovými a dvoucentovými euromincemi se stahují mračna.

Nad jednocentovými a dvoucentovými euromincemi se stahují mračna. | foto: SXC.hu

Nad jednocenty a dvoucenty se smráká, chystají se jednoeurové bankovky

  • 120
Nad jednocentovými a dvoucentovými euromincemi se stahují mračna. Evropský parlament valnou většinou hlasů schválil zprávu, která zrušení těchto dvou mincí s nejnižšími nominálními hodnotami předpokládá.

Jako novinka by se naopak v peněženkách obyvatel eurozóny mohly objevit jednoueurové a dvoueurové bankovky.

Europoslanci v doplňujícím návrhu schváleného textu vyzvali Evropskou komisi, aby v souvislosti s dalším vydáváním jednocentů a dvoucentů vypracovala analýzu nákladů a přínosů, která zohlední skutečné náklady na jejich výrobu. Nejmenší centové mince již dnes nepoužívají například v Nizozemsku a Finsku.

Podle zpravodaje návrhu europoslance Hanse-Petra Martina dostala Evropská centrální banka nyní za úkol vyčíslit náklady zrušení mincí a také zjistit, jak by na takový krok reagovala veřejnost.

Podle Martina mají mince své odůvodnění a mnoho Evropanů je využívá. Řada dalších si však stěžuje, že mince, jejichž hodnota odpovídá 25 a 50 haléřům, se jen hromadí v peněženkách a běžně s nimi neplatí.

"Komise by měla vypracovat také posouzení vlivu týkajícího se případného vydávání jednoeurových a dvoueurových bankovek," stojí ve schváleném dokumentu.

Vytištění jednoueurových a dvouerových bankovek podpořili europoslanci již před sedmi lety, kdy tvrdili, že lidé v mnoha zemích si nezvykli na mince tak vysoké hodnoty a že mince svádějí k zaokrouhlování cen nahoru, což přispívá k inflaci.

,