(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Tchaj-wan zneklidnila „toaleťáková krize“. Lidé se bojí růstu cen

  • 33
Regály v tchajwanských obchodech, které jsou obvykle plné rolí toaletního papíru, se přes víkend vyprázdnily. Lidé se začínají zásobit z obavy, že základní drogistický sortiment dojde. Na vině jsou prudce rostoucí ceny buničiny.

Výrobci toaletního papíru varovali obchodníky, že cena produktu v následujícím měsíci vzroste o 10 až 30 procent. Podle tchajwanského ministerstva pro ekonomické záležitosti je zdražení přímým důsledkem globálního nárůstu ceny základní suroviny. Za to můžou hlavně lesní požáry v Kanadě a přerušení dodávek z Brazílie, uvedla BBC.

Tuna krátkovlákné buničiny, ze které se toaletní papír vyrábí, podle ministerstva nyní stojí okolo 800 dolarů. Zatímco loni to bylo 650 dolarů. Jeden z největších tchajwanských dodavatelů toaletního papíru ale tvrdí, že situace je ještě závažnější. Podle firmy vzrostly náklady na buničinu od poloviny loňského roku o polovinu. Zdražují i obaly a dopravní náklady. 

VIDEO: Toaletní papír jako šmirgl? Jeho použití si budete pamatovat

Dalo by se čekat, že v důsledku celosvětového nárůstu cen základní suroviny toaletní papír zdraží globálně. Zatím tomu ale tak není. Naopak, v USA se díky velké konkurenci výrobců domácích potřeb očekává stlačení cen pro koncového zákazníka.

Regály v tchajwanských obchodech jsou ale prázdné. Největší místní teleshoppingový kanál ET Mall informoval, že mezi 20 nejprodávanějšími položkami bylo šest toaletní papír a poptávka po něm byla desetkrát vyšší než normálně.

Tchajwanská vláda promptně zareagovala a nařídila náhlý nárůst ceny této základní hygienické pomůcky vyšetřit. Úřad na ochranu spotřebitelů zákazníkům vzkázal, aby nepanikařili. Podle něj budou supermarkety schopné zásoby doplnit. Čtyři největší obchodní řetězce jej prý ujistily, že cena papíru do poloviny března nevzroste. Jinak jim od úřadu hrozí pokuta. Slíbily také, že nebudou zásoby zadržovat s cílem prodat papír později za vyšší ceny. 

Nedostatek toaletního papíru poznalo i socialistické Československo. Naposledy v dubnu 1988 po požáru slovenských Harmaneckých papíren. Ten naplno odhalil nedostatky plánované ekonomiky.