Návrhy, mezi kterými Slováci vybírali. Kříž, bratislavský hrad a Kriváň na 1., 4. a 7. pozici.

Návrhy, mezi kterými Slováci vybírali. Kříž, bratislavský hrad a Kriváň na 1., 4. a 7. pozici. | foto: Pravda.sk/NBS

Na slovenských eurech bude dvojitý kříž

  • 4
Na slovenských mincích v hodnotě jedno a dvě eura bude dvojitý kříž na trojvrší. Na drobnějších mincích se pak objeví vrch Kriváň a Bratislavský hrad. Rozhodla o tom bankovní rada centrální banky. Na Slovensku se má eurem začít platit v roce 2009.

Centrální bankéři tak vyslyšeli doporučení občanů, kteří o budoucí podobě euromincí hlasovali v anketě. Mezi desítkou návrhů rozhodovalo 140 563 lidí. (více zde)  Největší ohlas měla právě trojice, kterou nakonec vybrala i slovenská centrální banka.

Slovensko už začalo na přijetí evropské měny intenzivně pracovat. Vstoupilo do systému ERM 2, kde musí každá zemí, která chce na euro přejít setrvat dva roky. - více zde

"Předpokládaný termín ražby euromincí je rok 2008," řekl Šramko. Celkem bude potřebné vyhotovit 400 milionů kusů slovenských euromincí, dodal. Tato kovová platidla by měla razit mincovna ve středoslovenské Kremnici, pokud splní všechny podmínky, dodal.

Zatímco bankovky jsou pro všechny státy eurozóny stejné a jejich výtvarné pojetí i technické parametry musí dodržet všechny země, u mincí mají členské země naopak možnost volby. Ale jen na rubové straně. Líc je pro všechny stejný.

Česká republika, která plánuje vyměnit korunu za euro v roce 2010, zatím soutěž na podobu národní euromince nevyhlásila. Náměstek ministra financí Tomáš Prouza naznačil, že Česko by se mohlo podobou zabývat v roce 2007.

vlakCO BUDE NA SLOVENSKÝCH EURECH?
2 eura Dvojitý kříž na trojitém vrchu
1 euro Dvojitý kříž na trojitém vrchu
50 eurocentů Bratislavský hrad
20 eurocentů Bratislavský hrad
10 eurocentů Bratislavský hrad
5 eurocentů Kriváň
2 eurocenty Kriváň
1 eurocent Kriváň
, ,