Akcie Facebooku na burze. Ilustrační snímek

Akcie Facebooku na burze. Ilustrační snímek | foto: AP

Na akcie Facebooku padl stín podvodu. Tajily se výsledky, žaluje investor

  • 128
Nad Facebookem a známou bankou Morgan Stanley se vznáší vážné obvinění. Internetová síť, jejíž akcie od pátečního debutu na burze výrazně ztratily, bude mít horší hospodářské výsledky, než oznámila. Problém je, že tato informace se údajně dostala jen k omezenému počtu investorů, kteří s akciemi obchodovali.

Facebook se na americké burze obchoduje od pátku 18. května. Až do úterka jeho akcie výrazně ztrácely. Teď se ukázalo, že část investorů mohla využít ke svému obohacení informaci, že příjmy Facebooku letos budou 4,85 miliardy dolarů místo dříve odhadovaných více než 5 miliard dolarů.

Důvodem propadu příjmů má být skutečnost, že na Facebook se připojuje více uživatelů přes mobilní aplikace, což firmě generuje méně peněz z reklamy.

Žalobu na zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, sociální síť a několik bank v čele s Morgan Stanley, která vstup firmy na burzu řídila, prověřuje americký regulátor finančních trhů. Návrh na hromadnou žalobu investorů v Kalifornii s obviněním, že registrace Facebooku a informace o výhledu firmy byly špatné, podal investor Darryl Lazar.

Dalšími bankami, které žaloba zmiňuje, je Goldman Sachs a Barclays Capital. Pokud se prokáže, že jsou informace pravdivé, vrhne to stín nejen na banky, ale i na Facebook, jehož debut na burze je zatím neúspěchem.

Kromě zmíněné žaloby podal ještě investor Philip Goldberg žalobu na burzu Nasdaq. Důvodem je, že prý opozdila nebo špatně zorganizovala objednávky některých investorů na nákup a prodej akcií Facebooku. Obvinění se týká i zrušení objednávky na akcie 18. května, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Technická závada zpozdila debut Facebooku na burze o téměř půl hodiny a opozdila potvrzení objednávek. Generální ředitel Nasdaqu Robert Greifeld přiznal, že firma při vstupu Facebooku na burzu chybovala.

V úterý uzavřely akcie Facebooku obchodování na úrovni 31 dolarů za kus. Jedna akcie tak od pátku ztratila 7 dolarů, tedy 18 procent své hodnoty.