ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

  • 269
Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků pravděpodobnost Minského momentu, a tedy ekonomického kolapsu. Nejnověji na to začal ve svých analýzách upozorňovat stratég Marko Kolanovič z JPMorgan Chase, podle kterého hrozí ekonomikám problémy kvůli nakumulovaným dluhům a postupně se zvyšujícím úrokovým sazbám.

S ekonomickým pojmem přišel před několika lety akademik Hyman Minsky. Ten ve svých publikacích rozebíral důvody, které ke zhroucení celého systému mohou vést. Podle něj jde o kolapsovou situaci v ekonomice, během které nejsou dlužníci schopni splácet nashromážděné dluhy a uchylují se k urychlenému prodeji svých aktiv tak, aby své půjčky splatili. Takový postup na trzích ale může vést i k úplnému hospodářskému zhroucení, na což se Minsky snažil upozorňovat.

Určitou podobnost s touto teoretickou možností vidí analytik Marko Kolanovič z bankovní instituce JPMorgan Chase v současné situaci na trzích. Po několikaleté éře relativně levných peněz totiž hrozí, že centrální bankéři ve velkých ekonomikách budou dál pokračovat ve zvyšování sazeb, a to zejména kvůli vysoké inflaci. Někteří dlužníci se tím ale mohou dostat do velkých problémů.

„I kdyby se centrálním bankám podařilo inflační nákazu zkrotit, budou se i tak úvěrové podmínky pravděpodobně dál zpřísňovat,“ napsal tým stratégů z JPMorgan v čele s Kolanovičem ve své pondělní zprávě svým klientům.

Trhy nemile překvapilo, že pád Credit Suisse nenesou akcionáři, říká ekonom Bureš

Uplynulé dny byly pro mnohé investory náročné. Krachy americké Silicon Valley Bank nebo švýcarské banky Credit Suisse totiž spustily vlnu výprodejů na akciových trzích. Investoři nyní s napětím vyhlížejí nejbližší zasedání amerického FEDU, na kterém se rozhodne o možném navýšení úrokových sazeb. Třeba kolegové z Evropské centrální banky už úrokové míry zvýšili.

I analytici z JPMorgan očekávají, že američtí centrální bankéři se rozhodnou pro zvýšení úrokových sazeb, a to o čtvrt procentního bodu. Zároveň tvrdí, že v dalších měsících letošního roku se bude cena akcií většiny společností postupně propadat. Ve svých analýzách také dodávají, že investoři mohou očekávané tržní volatility využít pro vhodné prodeje během náhlých cenových vzestupů.

ANALÝZA: Silicon Valley Bank, matku startupů, zabilo špatné řízení rizika

Ve Spojených státech nyní zároveň řeší, jak by úřady měly postupovat v případě rozšíření této krize i do dalších bankovních společností. Někteří proto přichází i s tím, že pojistné krytí by mohlo být rozšířeno na všechny vklady u takové zkrachovalé instituce, což je mimo jiné i přístup, po kterém volají zástupci amerického bankovního sektoru. V současné chvíli se pojištění týká vkladů do 250 tisíc amerických dolarů.

Americké úřady takový postup nyní sice nepovažují za nutný, přesto se ale podle informací agentury Bloomberg začíná o této variantě v kuloárech čím dál hlasitěji hovořit.