Nejbohatším člověkem světa je Bezos, mezi dolarovými miliardáři je 6 Čechů

  • 142
Nejbohatším člověkem na světě je podle časopisu Forbesu šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 112 miliard USD (2,3 bilionu Kč). Ten po čtyřech letech sesadil na druhou pozici zakladatele amerického softwarového gigantu Microsoft Billa Gatese. Mezi světovými dolarovými miliardáři je opět šest Čechů v čele s Petrem Kellnerem s majetkem za 15,5 mld dolarů, celkově mu v žebříčku patří 88. příčka. Následuje Andrej Babiš, Karel Komárek a Radovan Vítek.

Výkonný ředitel Amazonu Jeff Bezos

Celosvětový počet dolarových miliardářů podle časopisu Forbes loni stoupl na rekordních 2208 osob ze 72 zemí. Celková hodnota majetku miliardářů stoupla o 18 procent na 9,1 bilionu dolarů. V žebříčku je letos 259 nováčků z různých odvětví od výroby svatebních šatů po výrobu dětských hraček a elektrických aut. Poprvé se zde ocitli podnikatelé z Maďarska a Zimbabwe. 

Kdo je Jeff Bezos, který Billa Gatese z pozice nejbohatšího muže světa krátce sesadil už loni:

27. července 2017

Poprvé za dobu sestavování žebříčku je v čele osoba, jejíž majetek překonal hranici 100 miliard USD. Majetek Bezose se od loňského roku zvýšil o více než 39 miliard, což je rekordní růst. Rozdíl ve výši majetku mezi prvním a druhým v žebříčku je letos nejvyšší od roku 2001. 

Podívejte se na Čechy, kteří se umístili mezi nejbohatšími lidmi světa. 

1756. Pavel Tykač: 1,3 miliardy dolarů (26,6 miliardy korun), Czech Coal 

Podnikatel Pavel Tykač na plese pořádaném prezidentem Milošem Zemanem (22....

Pavel Tykač je finančník a nynější majitel těžební společnosti Czech Coal, která je největším obchodníkem s hnědým uhlím v Česku. Zbohatl při privatizaci v 90. letech. Nicméně je spojován s kauzou vytunelování CS Fondů a má pověst nelítostného a agresivního byznysmena.

Tykač absolvoval ČVUT a začal podnikat v 90. letech, kdy založil a později i prodal počítačovou firmu Vikomt. Stal se také spoluzakladatelem finanční skupiny Motoinvest. Prostřednictvím té ovládl významné podíly v deseti investičních fondech a několika bankách včetně Agrobanky a Plzeňské banky. Tykač koupil poloviční podíl v Mostecké uhelné společnosti (dnes společnost Czech Coal) v roce 2006 za zhruba deset miliard korun. O tři roky později ovládl těžební firmu s doly na Mostecku celou. Po převzetí dolů začal Tykač tvrdou cenovou válku o uhlí s teplárnami a ČEZ. 

924. Daniel Křetínský: 2,6 miliardy dolarů (53,2 miliardy korun), EPH

Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty

Právník a podnikatel Daniel Křetínský se v roce 2009 v rámci skupiny J&T podílel na založení Energetického průmyslového holdingu. Je předsedou představenstva holdingu a společně se skupinami J&T a PPF také jedním ze tří vlastníků. Je také majoritním vlastníkem EP Industries, odštěpené z EPH, která vlastní mimo jiné firmu AVE CZ. Je také spoluvlastníkem fotbalového klubu AC Sparta Praha – ekonomicky nejsilnějšího českého klubu. Křetínský je rovněž spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, pod nějž spadají tituly jako je Blesk, Reflex či deník Sport.

822. Radovan Vítek: 2,9 miliardy dolarů (59,3 miliardy korun), CPI Property Group

Radovan Vítek

Radovan Vítek je majitel realitní skupiny CPI. S podnikáním začal již v mládí za dob kupónové privatizace na Slovensku. Zakládal tehdy společnost Istrokapitál. V roce 1997 získal kontrolu nad spotřebním družstvem Včela. K přehlasování tehdy najal 300 sociálně slabších občanů. V roce 2010 se stal jediným akcionářem GPI Group a ve stejném roce koupil také pohledávky zadlužené společnosti Sazka.

729. Karel Komárek: 3,2 miliardy dolarů (65,4 miliardy korun), KKCG 

Majitel skupiny KKCG Karel Komárek

Podnikatel Karel Komárek je jeden z největších tuzemských těžařů ropy a zemního plynu. Je také vlastníkem skupiny firem KKCG. Komárek začal podnikat v roce 1990 s pomocí svého otce. O pět let později založil společnost KKCG.

456. Andrej Babiš: 4, 6 miliardy dolarů (94 miliard korun)

Tiskové konference se po skončení zasedání vlády, účastnil premiér Andrej Babiš...

Zakladatel a lídr hnutí ANO vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Před rokem 1989 pracoval v Maroku, kde zastupoval 15 podniků zahraničního obchodu (PZO), například Motokov. Po návratu působil ve společnosti Petrimex jako ředitel obchodní skupiny dovážející veškeré suroviny pro výrobu hnojiv. Právě v obchodu s hnojivy začal podnikat.

V roce 1993 založil společnost Agrofert. Ta během let vyrostla v gigant, který v Česku a na Slovensku podniká prostřednictvím více než dvou set firem.

Babiš je slovenský rodák s českým občanstvím, jehož společnost Agrofert v roce 2013 koupila mediální skupinu MAFRA. Začátkem roku 2017 vložil svůj majetek do nově založeného svěřeneckého fondu.

Na podzim roku 2011 založil Babiš hnutí ANO 2011, které bylo v roce 2013 druhou nejsilnější stranou. V parlamentních volbách roku 2017 hnutí jasně vyhrálo a začátkem prosince prezident Babiše jmenoval premiérem. Miloš Zeman jmenoval i jeho menšinový kabinet, ten ale v lednu 2018 nezískal důvěru poslanců a od té doby je v demisi.

88. Petr Kellner: 15, 5 miliardy dolarů (317 miliard korun), PPF

Španělská Telefónica působila v Česku osm let, mobilní operátor pod značkou O2...

Do byznysu se rodák z České Lípy vrhl v roce 1991, pět let po ukončení studií na Vysoké škole ekonomické. Kellner tehdy zakládal První privatizační fond (PPF), se kterým se účastnil kuponové privatizace. Během té se PPF, jehož devadesátiprocentní podíl vlastní Kellner, podařilo ovládnout 200 firem v hodnotě přibližně pěti miliard korun. Svůj byznys PPF rozvíjí zejména v zemích střední a východní Evropy, kde je považován za jednoho z nejvýznamnějších investičních hráčů.

Jedním z nejvýznamnějších roků v historii PPF se stal rok 1996, kdy skupina získala 20 procent akcií České pojišťovny od České spořitelny a tehdejší Interbanky (dnes LBBW). Česká pojišťovna tehdy ovládala 70 procent trhu a hodnota jejích aktiv dosahovala 60 až 80 miliard korun.

V roce 2008 vytvořila skupina PPF pojišťovací holding s italskou Generali, svůj podíl společnost o pět let později ale prodala. Roku 2011 Kellner pronikl na český bankovní trh se značkou Air Bank. PPF, který v minulosti ovládal také televizi Nova, působí také v energetice prostřednictvím Energetického a průmyslového holdingu.

,