Konec intervencí činí z koruny kurzovního jestřába. Posilují měny na Balkáně

  • 46
Česká národní banka pokračuje ve zvedání úrokových sazeb a koruna se díky tomu řadí mezi měnové premianty. Domácí platidlo ale není jediné, kterému se na kurzovním lístku nebývale daří. Loni se vyplatilo držet měny balkánských republik. Slušně na tom byla i jednotná měna starého Kontinentu euro. Připravili jsme přehled devíti největších skokanů.

8. Euro 12,7 %

Euro

Na měnu, které mnozí před pár lety věštili rozpad na euro A a euro B, nakonec rok 2017 nedopadl tak špatně. I když se mizerné základy, kterými euro evropští politici vybavili, nezlepšily ani o píď, investoři společné evropské měně věří (nebo možná tolik nevěří jiným rezervním měnám). Každopádně ekonomika eurozóny zaznamenal v roce 2017 nejlepší výsledek za deset let a posílení eura je logickým pokračováním tohoto optimismu. Ten však mohou utnout první volby… třeba ty březnové v Itálii.

7. Chorvatská kuna 13,0 %

Chorvatská kuna

Dovolená v Chorvatsku, kam se každý rok vydají stovky tisíc našinců, by se mohla tento rok docela prodražit. Chorvatská centrální banka sleduje zhodnocování kuny se značnou nevolí. Její guvernér Boris Vujčič oznámil, že banka bude i nadále působit na trhu a skupovat od komerčních bank eura. V tomto směru má banka, která si může natisknout kun kolik potřebuje, proti spekulantům značnou výhodu. Své o tom vědí v centrále naší ČNB.

6. Albánský lek 14,5 %

Albánský lek

Vývoj kurzu své měny sleduje řada Albánců s pozorností, kterou mnoho Čechů nechápe. Na rozdíl od Čechů má totiž řada Albánců hypotéky v eurech, protože domácí úroky byly hodně vysoko. Každé oslabení své měny tak Albánci pocítí na výši hypoteční splátky. V roce 2017 mohli být celkem v klidu, jejich lek posiloval. Což ovšem není zdaleka pravidlo.

5. Moldavské leu 16,5 %

Moldavské leu

Ekonomiku země, jejíž část vláda v metropoli Kišiněvu vůbec neovládá, hlídá mise Mezinárodního měnového fondu. Její závěry jsou pro zemi docela povzbuzující a docela dobře vysvětlují, proč měna země na Dněstru sílí. Ekonomika roste, inflace sice vystřelila, ale není důvod se znepokojit. Rozpočet zbytečně neutrácí, a tak jsou peníze na hlavní vládní priority, státní dluh je nízký. A banky jsou také stabilizované. Investor, který si takové resumé přečte, může mít nutkání vsadit na leu.

4. Srbský dinár 17,5 %

Srbský dinár

Další měnou z bývalého východního bloku, která v roce 2017 zažila nevídané zhodnocení, je srbský dinár. Jeho posilování vnáší do balkánské ekonomiky stejné jevy jako do české – dovozy zlevňují, zatímco vývozci se musí potýkat s nižší konkurenceschopností svého zboží. Srbská centrální banka uvažuje o snížení úrokových sazeb, protože levnější dovoz se už projevil. Tamní centrální banka si proto uvažovala o inflačním cíli na 1,5 - 4,5 procenta.

3. Polský zloty 18,0 %

Polská zloty

Zloty loni zažil stejnou jízdu jako koruna, jen s tím rozdílem, že polská centrální banka neintervenovala. Její guvernér Adam Glapiński na Světovém ekonomickém fóru v Davosu před několika dny vysvětloval, že investoři věří ve stabilitu polské demokracie i robustnost polské ekonomiky. Ve světle sporů mezi Varšavou a Bruselem o podobu soudního systému nebo postavení medií v Polsku to může znít neuvěřitelně – ale pokud by investoři zloty nekupovali, těžko by posiloval.

2. Česká koruna 18,0 %

Česká koruna

Česká měna začala posilovat od okamžiku, kdy ji centrální bankéři pustili v dubnu 2017 z vodítka. Kurzový závazek, tedy že koruna neprorazí hranici 27 korun za euro, držela ČNB od listopadu roku 2013. Konec devizových intervencí provázela řada dohadů i katastrofických scénářů o rozkolísaném kurzu, ale koruna se chovala velmi uměřeně a i kvůli tomu, že spekulanti mají v zásobách hodně korun, které postupně prodávají, posiluje její kurz docela pozvolna. Pokud nedojde k nečekaným událostem, prorazí letos hranici 25 korun za euro.

1. Mosambický metical 21,0%

Mosambický metical

Měna afrického státu patřila v roce 2017 k šampionům. Posílila navzdory politické i ekonomické nejistotě – zhruba před rokem tamní vláda oznámila, že musí restrukturalizovat státní dluh, což je vznešenější pojmenování bankrotu. Vláda v Maputu začala také jednat s Mezinárodním měnovým fondem o úvěru. Mezitím však metical svižně posiloval, investory zřejmě přesvědčila přísnější vládní politika, ale velkou roli patrně sehrál fakt, že Mosambik patří se svými zásobami plynu k potenciálně docela bohatým zemím.