Internetové obchody zaplavily výrobky inspirované přáním prince Harryho a jeho...

Internetové obchody zaplavily výrobky inspirované přáním prince Harryho a jeho manželky Meghan vzdát se pozice v královské rodině. (14. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

Megxit dříve než brexit. Předměty inspirované Harrym a Meghan jdou na odbyt

  • 4
Jen krátce poté, co se vévoda a vévodkyně ze Sussexu vzdali svých rolí v královské rodině, nečekané životní rozhodnutí vnuka britské královny a jeho ženy vzbudilo zájem obchodníků. Okamžitě odstartoval online prodej mnoha produktů, jejichž tématem je nově vzniklé slovo megxit.

„Máme v úmyslu vzdát se role ‚předních‘ členů královské rodiny a pracovat, abychom se stali finančně nezávislými, zatímco budeme nadále plně podporovat Její Veličenstvo královnu,“ uvedli Harry a Meghan v prohlášení na Instagramu. 

Ke svému rozhodnutí dospěli po „mnoha měsících úvah a interních diskuzí“, dále však hodlají hájit zájmy Británie, královské rodiny i celého Společenství. Žít by chtěli střídavě v Británii a Severní Americe odkud vévodkyně pochází.

Jen krátce po jejich prohlášení se na internetu kromě vtipných koláží a komentářů poprvé objevilo i heslo megxit, které spojuje slova Meghan a Exit (odchod) s britským brexitem. I přesto, že zpráva o odchodu vévody a jeho chotě z královské rodiny není ani týden stará, mnoho obchodníků už se celé situace chopilo a na platformách, jako je Amazon nebo eBay, ve velkém začalo prodávat produkty s tématikou megxitu.

K mání jsou trička s vtipnými potisky jako „Megxit bude dříve než brexit“, „Jsme z toho venku“ anebo „Team Sussex“, ale také hrnky, polštáře, placky, klíčenky nebo plátěné tašky s podobnými motivy. 

Model budoucích vztahů mezi královskou rodinou a Harryho s chotí ani systém jejich dalšího podnikání zatím není jasný. Jisté je, že produkty s žertovnými obrázky či potisky, které jsou v současnosti na internetu k dostání, rozhodně nenesou jejich značku, ani na nich pár nijak nevydělává. 

Dá se také předpokládat, že Harry a Meghan, kteří se dosud věnovali pouze charitativní činnosti, budou muset své případné výdělky mimo Británii danit. Podle BBC by také mělo dojít ke zpřísnění protokolu, který by Meghan a Harrymu zabránil finančně těžit ze svého statusu členů královské rodiny.

Princ Harry si vzal americkou herečku Meghan Markelovou v květnu roku 2018. O rok později přivítali na svět svého prvního potomka, chlapečka Archieho Harrisona.


Britská královská rodina