Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Maďarsko se napraví, usoudila Komise a navrhla odblokovat půl miliardy

  • 3
Evropská komise usoudila, že je Maďarsko na dobré cestě ke splnění letošních cílů na maximální rozpočtový deficit. Proto navrhuje členským zemím EU, aby odblokovaly 495 milionů eur z kohezních fondů, které se středoevropské zemi zmrazily v březnu.

Prostředky unie Maďarsku zmrazila kvůli tomu, že dlouhodobě překračovala povolenou míru rozpočtového deficitu. O peníze měla Budapešť přijít od ledna příštího roku.

O blokování peněz z kohezního fondu, z něhož peníze míří do chudších regionů unie, rozhodli ministři financí zemí EU už v březnu. Už tehdy nicméně uvedli, že pokud Budapešť přistoupí k nápravným opatřením, tak tento bezprecedentní krok zruší.

S rozhodnutím tehdy nesouhlasil český premiér Petr Nečas, který tento krok označil za politický nástroj a pozastavil se i nad tím, že přístup k penězům Maďarsko ztratilo na základě pouhých odhadů vývoje ekonomiky. (čtěte S návrhem se mělo počkat, myslí si Nečas)

Evropská komise odhaduje, že letos Maďarsko splní plánovaný schodek deficitu ve výši 2,5 procenta HDP. To znamená, že by byl pod hranicí tří procent, kterou vyžaduje EU.

Komise nicméně dál s Maďarskem povede proceduru pro porušení unijního práva kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům, protože je stále poblíž klíčové tříprocentní hranice. Pod ni se navíc dostalo výjimečnými opatřeními, a nikoli pomocí opatření strukturálních. Otázkou tak je, zda budou z dlouhodobějšího pohledu udržitelná.

,