Maďarsko dostane finanční injekci od MMF, EU a Světové banky. Ilustrační foto

Maďarsko dostane finanční injekci od MMF, EU a Světové banky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Maďarsko získá na boj s krizí 25 miliard dolarů

  • 6
Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Evropská unie se dohodly, že poskytnou maďarské ekonomice zasažené finanční krizí celkem 25,1 miliardy dolarů (476 miliard korun). Jde zatím o největší mezinárodní záchranný balík pro rozvíjející se ekonomiku od začátku krize a je také první pro členskou zemi EU.

Mezinárodní měnový fond Maďarsku poskytne úvěr v hodnotě 15,7 miliardy dolarů. Dalších 8,1 miliardy získá od Evropské unie a 1,3 miliardy od Světové banky.

"Maďarské úřady připravily komplexní balík opatření, který podpoří krátkodobou stabilitu ekonomiky a zlepší její dlouhodobý růstový potenciál," uvedl šéf měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

"Současně má za úkol obnovit důvěru investorů a zmírnit napětí, které v posledních týdnech zažívají maďarské finanční trhy," dodal.

Maďarsko se tento měsíc obrátilo na fond a Evropskou centrální banku s žádostí o pomoc. Kvůli světové finanční krizi prodávali investoři maďarská aktiva a klesl kurz forintu. Trh s obligacemi navíc zkolaboval kvůli obavám z toho, že země bude potřebovat objemnou finanční pomoc zvenčí.

V úterý se maďarské trhy v naději na finanční pomoc vzpružily. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány přesto varoval, že maďarská ekonomika se v příštím roce pravděpodobně dostane do recese.

MMF již minulý týden schválil pomoc v hodnotě 2,1 miliardy dolarů pro Island a 16,5 miliardy dolarů pro Ukrajinu. - více čtěte zde

Vše o bankovní krizi

,