Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na návštěvě Běloruska (13. února...

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na návštěvě Běloruska (13. února 2023) | foto: Facebooku maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó.

Berlín blokuje dodávky zařízení pro naše reaktory, tvrdí maďarský ministr

  • 115
Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó prohlásil, že německá vláda blokuje povolení potřebná k tomu, aby společnost Siemens Energy mohla dodat klíčová kontrolní zařízení pro nové reaktory v maďarské jaderné elektrárně Paks. Ty staví staví ruská státní firma Rosatom.

Siemens Energy má společně s francouzskou společností Framatome smlouvu na dodávky zmíněného systému. Maďarský ministr zahraničí v prohlášení uvedl, že zatímco Francie potřebné povolení udělila, německá vláda mu stále nedala zelenou.

„To by se dalo kvalifikovat jako útok na naši suverenitu, protože bezpečnost dodávek energie je otázkou suverenity,“ řekl Szijjártó. Podle maďarské agentury MTI dodal, že němečtí ministři hospodářství a zahraničí „vystavují riziku bezpečnost budoucích maďarských dodávek energie“.

Siemens si tropí žerty z Gazpromu, vytváří mu playlist na Spotify

Společnost Siemens Energy minulý týden na výroční schůzi akcionářů potvrdila, že německý Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu (BAFA) dosud nerozhodl o její žádosti o vývozní licenci na maďarskou dodávku, píše Reuters, podle něhož se německé ministerstvo hospodářství minulý týden k této záležitosti odmítlo vyjádřit.

Maďarsko plánuje rozšířit svou jadernou elektrárnu Paks, která leží asi 100 kilometrů jižně od Budapešti a pokrývá zhruba polovinu spotřeby elektrické energie v zemi.

Maďarsko podepsalo s ruským koncernem Rosatom dohodu o výstavbě dvou reaktorů v roce 2014. Kontrakt, který Rosatom získal bez veřejné soutěže, bývá označován za známku dobrých vztahů mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, napsal Reuters.

Loni v prosinci maďarský parlament schválil prodloužení životnosti čtyř stávajících reaktorů atomové jaderné elektrárny Paks.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,