Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rolexky, nebo život. Loupeží hodinek v Londýně přibývá, ceny nošených klesají

  20:00
Vlastnit hodinky značky Rolex nebo Audemars Piguet bývalo donedávna symbolem postavení. Nasazovat si je na zápěstí během nočních radovánek například v londýnském West Endu patřilo k bontonu mnoha bohatých. Nedávná série loupeží v hlavním městě je však od těchto projevů okázalosti odrazuje. A podle mnohých také přispívá k poklesu poptávky po luxusních hodinkách.
Policisté v přestrojení číhají na zloděje luxusních hodinek před nočním...

Policisté v přestrojení číhají na zloděje luxusních hodinek před nočním podnikem v centru Londýna (17. ledna 2024) | foto: Profimedia.cz

Když dubnu 2022 kráčel bývalý britský boxerský šampion Amir Khan po přechodu ve východním Londýně, přepadl ho ozbrojený muž. Sebral mu na zakázku vyrobené hodinky za 72 tisíc liber, tedy bezmála dva miliony korun. Loni v červenci si zase mačetou ozbrojený teenager v noci počíhal na hlasatele a bývalého sbormistra Aleda Jonese. Z ruky mu stáhl hodinky značky Rolex v hodnotě 17 tisíc liber (463 tisíc korun).

Počty útoků na další movité, například podnikatele, v Londýně v poslední době povážlivě stoupají. „Lidé jsou teď prostě znepokojeni. Své luxusní hodinky vnímají jako důvod pro potenciální přepadení,“ říká Paul Thorpe, bývalý prodejce hodinek, který nyní provozuje kanál na YouTube. Loupeže podle něj nejsou největším faktorem poklesu poptávky po luxusních hodinkách, ale přispívají k němu. „Proč byste ve velkých městech dávali v sázku svůj život?“ dodává.

Danny Pizzigoni, majitel bazaru The Watch Club v londýnském West Endu, potvrzuje, že současný nárůst kriminality nutí majitele hodinek k tomu, aby se jich zbavovali. „Lidé k nám přicházejí a říkají, že své hodinky chtějí prodat, protože se bojí je nosit.

Cena akcií největšího britského maloobchodního prodejce Watches of Switzerland, který prodává mimo nových také nošené kusy, klesla letos o 53 procent poté, co firma oznámila, že očekává o deset procent nižší tržby. Také společnost Richemont, vlastník značky Cartier, uvedl, že jeho pololetní tržby klesly o 17 procent.

Ceny hodinek z druhé ruky klesají již přes rok. Index Bloomberg Subdial Watch, který sleduje 50 nejobchodovanějších modelů hodinek podle jejich hodnoty, klesl od svého vrcholu v dubnu 2022 ke dnešku o více než 40 procent, píše portál The Times.

Máme vše pod kontrolou, říká policie

Jen v roce 2022 bylo v Londýně ukradeno více než šest tisíc luxusních hodinek, říkají policejní statistiky. Podle statistik mají zloději tendenci zaměřovat se na dobře situované oběti, které opouštějí hospody a kluby v noci mezi 23. a 4. hodinou, a to hlavně v pátek a sobotu.

Scotland Yard se chlubí, jak jednotka jeho policistů v utajení nedávno provedla bezprecedentní akci, jejímž cílem bylo dopadnout právě zloděje rolexek, kteří jsou zodpovědní za řadu násilných přepadení hodinek po celém hlavním městě.

Během dvou operací, které probíhaly od října do prosince 2022 a od března do října 2023, se jí podařilo zatknout a následně obvinit bezmála tři desítky lidí. Z nich bylo 21 odsouzeno. Policii v práci pomáhají také sociální sítě. Loni se úřadům podařilo odsoudit členy gangu, který měl na svědomí sérii loupežných přepadení poté, co policie objevila fotografie zlodějů pózujících právě s ukradenými hodinkami Rolex.

Skupina gangsterů používala k páchání trestných činů ukradené auto s falešnými poznávacími značkami, své oběti ohrožovala velkými noži a mačetami. Žádný z odcizených předmětů však nebyl nalezen.

Ukradli vám hodinky? Dostanete nové. Švýcarská značka rozjela revoluční službu

Počet loupežných přepadení se v londýnském West Endu za poslední dva roky ztrojnásobil. Nyní hrozí, že situace ve městě odradí bohaté turisty. Nové údaje ukazují, že počet loupeží a krádeží v oblasti kolem Piccadilly Circus a Leicester Square se loni zvýšil na 2 806, zatímco v roce 2021 jich bylo pouze 796.

To se vám v Dillí nestane

Vedle loupeží je problémem i kriminalita, která zahrnuje kapesní krádeže a krádeže v obchodech. Ta v současné době tvoří přibližně 60 procent celkové zločinnosti v londýnském West Endu. Údaje zpracovala organizace Heart of London Business Alliance zastupující šest stovek místních obchodníků, restaurací a majitelů nemovitostí. „Maloobchodní kriminalita neohrožuje pouze podniky, ale celou komunitu, a luxusní zboží není výjimkou,“ říká Ros Morganová, výkonná ředitelka této skupiny. „Dlouhodobě proto voláme po větší přítomnosti policie, která by odrazovala od trestné činnosti a vzbuzovala pocit bezpečí,“ dodala.

Poptávka po luxusu stoupá, ale nemá ho kdo vyrábět. LVMH hledá učedníky

Také poslankyně Nickie Aikenová vyzývá k posílení policejních jednotek v ulicích luxusních čtvrtí. Varuje, že situace se zhoršila po vypuknutí pandemie. Varovné hlasy však přicházejí i od samotných obětí. Například indický cukrovarník Devin Narang varoval, že mnozí tamní manažeři odkládají návštěvu Londýna právě kvůli obavám, že se stanou obětí zločinu. „V centru Londýna přepadávají lidi. Všichni generální ředitelé v Indii mají zkušenost s fyzickým násilím i s tím, že policie na to nijak nereaguje,“ říká. „Nechcete se stále ohlížet přes rameno. Nechcete jet do města, kde vás na ulici pravděpodobně přepadnou. Necítíte se tu dobře,“ dodává podnikatel. V Dillí podle něj můžete jít kamkoli a nikdo vás nepřepadne.

„Londýnská metropolitní policie zintenzivnila svou reakci na loupeže, jejichž počet na celostátní úrovni stoupá, a vyčlenila specializované týmy,“ uvedl nedávno úřad londýnského starosty. Nyní se podle jeho slov aktivně zaměřuje na nejexponovanější místa, kde dochází k loupežím.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...