ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jak to dopadne s burzou FTX? Převzetí od Binance není jisté

  • 12
Už druhý den po sobě klesají ceny kryptoměn na trzích. Obchodníci jsou nervózní kvůli možným finančním problémům kryptoměnové burzy FTX, která patří mezi největší na světě. Situaci příliš nezměnila ani dohoda s konkurenční burzou Binance, na jejímž základě může dojít k převzetí burzy FTX. Jako taková totiž ještě není právně závazná.

Kryptoměnová burza FTX se dostala pod silný tlak, když šéf Binance v neděli uvedl, že jeho firma prodá své mince FTT. Zdůvodnil to blíže neupřesněným „nedávným odhalením“. Podle amerických médií chtěli za uplynulých 72 hodin klienti z této kryptoměnové burzy vybrat prostředky v přepočtu v hodnotě šest miliard dolarů. Zaměstnancům to měl sdělit sám šéf FTX Sam Bankman-Fried.

„S ohledem na propad FTT pod úroveň podpory dochází k masivním výběrům z FTX, a to napříč různými aktivy,“ uvedl Justin d’Anethan ze společnosti Amber Group, která se zabývá digitálními aktivy. „Zdá se, že investoři prodávají aktiva nebo je stahují z kryptoburzy. Pravděpodobně to bude chaotický týden,“ dodal.

Minulý týden server CoinDesk informoval o účetní rozvaze, která unikla z obchodní firmy Alameda Research. Tu založil Bankman-Fried a podnik má úzké vazby na kryptoměnovou burzu FTX. Zpráva podnítila debatu příznivců kryptoměn na sociální síti Twitter.

Ukázalo se, že má nesplacené závazky v hodnotě asi osm miliard dolarů a k jejich pokrytí má aktiva v hodnotě 14,6 miliard dolarů. Problémem ale je, že největší podíl na majetku má token burzy FTX, kterému se citelně snížila cena.

Run na FTX

Zakladatel burzy FTX nejprve označil obavy o solventnost své firmy za neopodstatněné. Pak se ale do celé záležitosti zapojil i zakladatel Binance Čangpeng Žao, který má k FTX historické vazby. V roce 2019 se Žao stal jedním z minoritních investorů v projektu FTX a držel si tak vývoj této burzy dlouhou dobu pod kontrolou.

K miliardám za pár měsíců. Zakladatel největší kryptoburzy začínal v McDonald's

V dalších letech to vypadalo, že jde o dobrou investici, která se začala postupně vyplácet. Burza FTX rostla a stala se jedním z hlavních konkurentů Binance. Následně se ale jejich cesty postupně rozešly. Binance během loňského léta z FTX vystoupilo a získalo tokeny FTT za dvě miliardy dolarů.

Žao v reakci na možné problémy tradingové společnosti Alameda Research měl uvést, že se celého balíku tokenů FTT zbaví. Cena tohoto tokenu v návaznosti na to začala prudce klesat a šéf burzy FTX následně poprvé připustil, že se jeho firma dostala do potíží s finančními prostředky.

Potvrdil, že pomocnou ruku ale nabídla konkurenční burza Binance a přiznal, že jeho burza měla po jeho vyjádřeních na Twitteru problém dostatečně rychle zpracovávat žádosti o výběr prostředků. Mělo dojít k uzavření nezávazné dohody o převzetí a Binance se tak rozhodla s krizí likvidity pomoci.

„Požádali nás o pomoc, podepsali jsme předběžnou dohodu o nákupu FTX.com…“ napsal Žao na Twitter s tím, že se obchod týkat jen neamerických aktivit FTX, které však v rozváté FTX citelně převažují. Problémem ale je, že celá dohoda není právně závazná a může z ní tak ještě sejít.

Ve středečních dopoledních hodinách klesl bitcoin až k ceně 17 200 dolarů. Od historických maxim je vzdálen již téměř ze tří čtvrtin, a ještě více dostávají při tomto výplachu zabrat třeba kryptoměny XRP, Cardano a DogeCoin. Ty totiž odepsaly téměř 90 procent.