ilustrační snímek | foto: Reuters

Venezuelan zkonzumuje v průměru za rok 12 kilo masa, Čech 83 kilo

  • 341
Spotřeba masa ve Venezuele klesla za posledních 10 let o polovinu, na jednoho obyvatele této jihoamerické země tak připadá v průměru 12 kilogramů. Informoval o tom opoziční server La Patilla. Například v Česku činila loni průměrná spotřeba masa na osobu 83 kilogramů.

Ekonomická krize, s níž se už několik let potýká Venezuela a v níž je v této ropné zemi nedostatek potravin, léků i benzínu, se výrazně projevila i na jídelníčku jejích obyvatel. Podle místní konfederace zemědělců Confagan klesla v této jihoamerické zemi spotřeba masa za 10 let o polovinu, takže letos připadlo na jednoho obyvatele Venezuely v průměru 12 kilogramů masa. 

Podle předsedy venezuelské národní konfederace zemědělců Josého Agustína Campose připadlo letos na obyvatele Venezuely v průměru 12 kilogramů masa, zatímco v roce 2010 to bylo 24 kilogramů.

Přitom průměr v celé Latinské Americe byl podle dva roky starých údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) asi 60 kilo masa na obyvatele. Srovnatelný s Venezuelou byl v tomto ohledu v roce 2018 jen africký kontinent (průměr asi 10,5 kg).

Campos přičetl nedostatek masa ve Venezuele politice socialistické vlády, kterou z ekonomické krize v zemi viní i opozice a řada ekonomů. „Stáda dobytka se snížila i kvůli nedostatku léků pro zvířata, právní nejistotě pro podnikání i kvůli krádežím (dobytka),“ uvedl Campos. Nedostatek potravin nutí Venezuelany krást dobytek na pastvách, dodal.

Vláda autoritářského prezidenta Nicoláse Madura částečně řeší nedostatek základního zboží v zemi přídělovým systémem, potravinové balíčky, jejichž rozdělování má na starosti armáda, ale využívá také k politické kampani.

Před nedávnými parlamentními volbami, které velká část opozice bojkotovala jako nesvobodné a neuznala je ani EU, například místopředseda vládní strany Diosdado Cabello vyhrožoval, že kdo nepřijde k volbám, balíčky nedostane. Účast nakonec činila jen 31 procent, podle opozice byla nižší.

,