Český prezident Václav Klaus.

Český prezident Václav Klaus. | foto: Reuters

Klaus se pustil do Sarkozyho, jeho řešení krize je prý „starý socialismus“

  • 356
Návrhy francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na řešení finanční krize přispívají "velmi silně" ke konci kapitalismu, prohlašuje Václav Klaus v článku psaném exkluzivně pro MF DNES.

Klaus uvádí, že pády na burzách a krachy bank nezavinila malá regulace trhů - jak o tom mluví například francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Naopak v článku, který otiskne středeční MF DNES, vykresluje český prezident jiné příčiny krize. Podle něj jsou to "nadměrné státní zásahy", "nezodpovědné zvyšování státních výdajů" a "špatná regulace finančních trhů". 

Nicolas Sarkozy - nový cíl kritiky prezidenta KlauseTo však "nezodpovědní politici" nevidí. Naopak - jak uvádí Klaus - tito politici vždy zneužijí krizi, jako je tato, k velkému rozšíření zásahů státu do hospodářství.

"Stalo se to v éře velké deprese 30. let, stalo se to při otřesech 2. světové války, hrozí, že se to bude opakovat i nyní. Prohlášení prezidenta Sarkozyho... jsou v tomto smyslu velkým varováním," říká Klaus.

Sarkozy o víkendu prohlásil, že v globální ekonomice nelze dále pokračovat stejným směrem, jinak budeme čelit stejné katastrofě jako dnes. Podle Sarkozyho je potřeba některé věci přehodnotit. Výslovně jmenoval daňové ráje nebo finanční instituce operující bez dohledu. Více o Sarkozyho návrzích zde.

"Francouzský prezident... by měl vědět, že jeho návrhy a opatření ke konci kapitalismu velmi silně přispívají. Tyto návrhy nevedou k nějakému ‚novému kapitalismu‘, jak to ve čtvrtek minulého týdne nazval v Bruselu. Jde naopak o návrat ke ‚starému socialismu‘," píše Klaus.

Čtěte v MF DNES

Jakého dalšího evropského politika ještě Klaus kritizuje? Jak přesně vysvětluje příčiny krize? Článek prezidenta Klause čtěte ve středeční MF DNES.

.