ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kanadě chybí ikonická potravina. Výrobci javorového sirupu uvolní rezervy

  • 19
Kanadští výrobci javorového sirupu se v poslední době potýkali s nedostatky surovin na jeho výrobu. Québecký svaz výrobců však oznámil, že uvolní polovinu svých zásob, aby se předešlo výpadku sirupu na trhu.

Québecký svaz výrobců javorového sirupu, který bývá označován také jako „OPEC javorového sirupu“, v minulých dnech oznámil, že po výpadku očekávané letošní produkce a zvýšené poptávce po javorovém sirupu v zahraničí uvolní ze své strategické rezervy téměř 22,6 milionu kilogramů sirupu, uvedla agentura Bloomberg News. Objem sirupu, který skupina vypustí na trh z rezerv, představuje přibližně polovinu jejích zásob.

Quebec Maple Syrup Producers je skupina, která stanovuje ceny, určuje výrobcům, kolik mohou sklidit, a neprodaný sirup ukládá do rezervy. Z jejich produkce pochází asi 70 procent veškerého javorového sirupu na světě.

Mluvčí skupiny Hélène Normandinová uvedla, že produkce se letos snížila o 24 procent. „Musíme vyrábět více javorového sirupu. Rezerva je tu proto, abychom zajistili, že budeme vždy schopni tento produkt prodávat a nabízet,” říká mluvčí.

Velký sladký chaos. Víte, jak se vyznat ve sladidlech a čím nahradit cukr?

Produkci v letošním roce ovlivnilo teplejší a kratší jarní období sklizně a také prudce rostoucí poptávka v zámoří. Výroba javorového sirupu je totiž složitá a značně závislá na počasí. Stromy musí být určitého stáří, obvykle mezi 30 a 40 lety. 

K výrobě sirupu jsou potřeba také mrazivé noci a teplé dny, protože míza ze stromů teče pouze za těchto konkrétních klimatických podmínek. Sezóna sklizně trvá obvykle od konce února do konce dubna, ale letos byla zkrácena kvůli neobvykle teplému počasí.

Co se týče poptávky, od ledna do září vzrostl prodej na vývoz o 21 procent, což představuje 51,4 milionu kilogramů javorového sirupu. Podle svazu výrobců ke zvýšené poptávce přispěla pandemie, protože více lidí vaří doma.

Počasí a poptávka však nejsou to jediné, čeho se musí výrobci javorového sirupu obávat. Podle deníku Washington Post představují hrozbu také klimatické změny a těžba dřeva, které by mohly ovlivnit zásoby zdravých stromů.