Kampus prestižní soukromé Yaleovy univerzity v New Havenu v americkém státě...

Kampus prestižní soukromé Yaleovy univerzity v New Havenu v americkém státě Connecticut (15. května 2011) | foto: Profimedia.cz

Americké univerzity omezují jídelníčky v menzách. Chybějí suroviny i personál

  • 17
Důsledky pandemie nemoci covid-19 dopadají i na některé americké vysoké školy. Studenty Princetonské i Yaleovy univerzity trápí malý výběr v tamějších jídelnách. Univerzity bojují s nedostatkem pracovních sil a s trvajícími omezeními v dodavatelských řetězcích, kvůli němuž studentům nabízejí značně omezenější menu než před lety.

Ačkoliv se výuka na amerických vysokých školách po několika pandemických vlnách už dostává do normálu, jiná situace panuje v jejich menzách. Bojují s nedostatkem surovin i personálu, a to je velká komplikace především pro univerzitní finance. Školy totiž z prodaných pokrmů do velké míry žijí. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Hledáte do svého provozu kvalifikovaný personál? Najděte jej na internetovém portálu jobDNES.cz.

Studentské jídelny na amerických univerzitách se po několika měsících znovu otevřely v srpnu a září loňského roku a tamější studenti to velmi ocenili. „S mými přáteli jsme to toto znovuotevření doslova oslavili. Jídelny jsou totiž pro nás součástí společenského života,“ uvedla pro agenturu Bloomberg studentka Carla Sanchez-Noyaová.

Nyní ale mnoha univerzitním jídelnám hrozí opětovné uzavření. Již nyní musí jejich zaměstnanců  pracovat pravidelně přesčas, aby v jídelnách vypomohli s večerními službami. Kupříkladu na univerzitě v Michiganu, kde se v jídelnách stravuje pravidelně až 13 tisíc studentů, proškrtali kvůli personálním problémům i jídelníčky.

Nálepka surovina, ale pořád odpad. Z Latinské Ameriky se stala skládka USA

„Použité nádobí se nám v jídelnách hromadí. Nic se sice nerozpadá, ale úroveň není taková, jakou bychom chtěli mít,“ řekl pro Bloomberg za michiganskou univerzitu Steven Mangan.

Univerzitní jídelny trápí i problémy s dodávkami některých surovin. Na univerzitě v Yale, kde se každodenně studentům podává asi čtrnáct tisíc jídel, chybí hlavně tofu a bezlepkové potraviny. Problémy se však týkají i koření, omáček nebo balených luštěn. Sporadicky chybí také hovězí a kuřecí maso.

Podle Rafiho Taheriana z vedení Yaleovy univerzity nejsou dodavatelé schopni nyní plnit nasmlouvané objednávky. Včas a v domluveném množství se jim daří jednu z nejprestižnějších amerických univerzit úspěšně a podle dohody zásobovat jen ze 75 procent. Ještě před rokem 2020 se to dařilo téměř ze sta procent.