ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jak zlevnit finanční systém. Jamajka i Indie chystají digitální měny

  • 25
Jamajka a Indie zavedou v blízké době vlastní digitální měny. Jamajská centrální banka na vývoji pracuje už od počátku roku 2020 a digitální měny tam mají snížit transakční náklady a zpřístupnit finanční služby lidem, kteří nevyužívají banky. V příštím finančním roce se digitální měny centrální banky mají používat i v Indii.

„Většina Jamajčanů je finančně vyloučená,“ uvedla náměstkyně guvernéra centrální banky tohoto karibského ostrova Natalie Haynesová, která má na starosti bankovní a měnové operace a také infrastrukturu finančních trhů.

Proč padají kryptoměny? Konec levných peněz a hrozba války, vysvětluje expert

„Dospěli jsme k závěru, že digitální měna centrální banky bude dobrou příležitostí, abychom tyto osoby dostaly do oficiálního finančního systému,“ dodala.

Osmiměsíční pilotní projekt testování jamajské digitální měny skončil na konci prosince loňského roku. V rámci něj tamější centrální banka emitovala asi 230 milionů jamajských dolarů (zhruba 33 milionů korun) v nové digitální měně. Poskytovatelem technologie pro tento projekt je irská kryptografická bezpečnostní firma eCurrency Mint.

Centrální banka podle Haynesové doufá, že každý rok nahradí novou digitální měnou až pět procent jamajských dolarů.

Digitálním měnám věří i tamní premiér Andrew Holness. Ten v nedávném rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že většina lidí bude tuto formu placení v Jamajce využívat do roku 2027. Sníží podle něj náklady a přivede více lidí do finančního systému.

Kryptoměny jsou bezcenná bublina, říká miliardář Paulson. Vyzdvihuje zlato

Nebankovním subjektům má digitální měna umožnit provádění plateb přímo z mobilních telefonů. Prospěch z digitální měny mají mít ale i domácnosti a podniky, kteří ji budou mít možnost využívat k provádění plateb a ukládání hodnoty.

Jamajské digitální měně předcházel podobný projekt skupiny malých zemí z východního Karibiku, která loni spustila digitální měnu DCash. Jako první v regionu zavedly předloni vlastní digitální měnu Bahamy.

Digitální měna i v Indii

Vlastní digitální měnu využívající blockchain a další podpůrné technologie představí v příštím finančním roce i Indie. Země také zavede 30procentní daň na příjmy plynoucí z digitálních aktiv. Centrální banka už dříve uvedla, že má ze soukromých kryptoměn vážné obavy. Podle ní mohou způsobit finanční nestabilitu.

Kosovo radikálně omezuje spotřebu elektřiny. Zakázalo těžbu kryptoměn

Finanční rok začíná v Indii v dubnu. Centrální banka podle ministryně pracuje na strategii postupného zavádění kryptoměny, která by snížila závislost na hotovosti. Digitální měna má také přinést levnější a efektivnější správu měny.

Vláda se také rozhodla zatížit příjmy z převodu jakýchkoliv virtuálních digitálních aktiv nejvyšší daňovou sazbou. Rozhodnutí o zdanění bylo vyvoláno rychlým přijetím virtuálních měn v Indii a varováním centrální banky, že virtuální měny přinášejí rizika praní špinavých peněz, financování terorismu a kolísání cen.

Rakousko zdaní bitcoin a další kryptoměny, vlastníci zaplatí 27,5 procenta

„Je zde enormní nárůst transakcí s virtuálními digitálními aktivy,“ uvedla ministryně financí Nirmala Sítarámanová. „Vzhledem k rozsahu a četnosti těchto transakcí je nezbytné stanovit zvláštní daňový režim,“ dodala.

Ztráty z prodeje digitálních aktiv pak nebude možné započítat k jiným příjmům, upozornila ministryně. Odhady z odvětví naznačují, že v Indii je 15 až 20 milionů investorů do kryptoaktiv, kteří celkem drží aktiva přibližně za 400 miliard rupií (přes 115 miliard korun). 

Žádné oficiální údaje o velikosti indického trhu s kryptoměnami nejsou k dispozici. Podle říjnové zprávy výzkumné společnosti Chainalysis v Indii vzrostl za rok do června 2021 trh s kryptoměnami o 641 procent.

CBDC nejsou kryptoměny

CBDC jsou digitální měny centrálních bank, které mají mnoho společných prvků s hotovostí. Na rozdíl od ní jsou ale čistě digitální. Jde o pohledávku přímo za centrální bankou, čímž se digitální měny centrálních bank odlišují od peněz uložených na běžných účtech komerčních bank. Ty jsou totiž pohledávkou za konkrétní obchodní bankou, a tedy nikoliv za tou centrální.

CBDC se v mnohém liší od běžně známých kryptoměn, jako je třeba bitcoin nebo ethereum. Jsou totiž řízené centrálně, jejich emisi mají na starosti regulátoři v podobě centrálních bank. Kryptoměny oproti tomu fungují decentralizovaně. Měnu nelze kontrolovat vládou či jinými institucemi.

Testy vlastní digitální měny spustila v několika městech i Čína. Možnosti digitální měny pro své ekonomiky zkoumají také americká a britská centrální banka.

Situaci kolem CBDC pozoruje také Česká národní banka, v rámci které se o případném zavedení CBDC v českých podmínkách již diskutuje. ČNB zřídila za tímto účelem specializovanou pracovní skupinu, která se snaží monitorovat zahraniční vývoj.

,