Italský ministr zahraničí během projevu

Italský ministr zahraničí Renato Ruggiero podal demisi. - 6. ledna 2002 | foto: Reuters

Italské euro blokuje stávka v bankách

  • 1
Zavádění euro v Itálii se postavil do cesty další balvan. Po nedělní demisi ministra zahraničí Renata Ruggiera začali v pondělí stávkovat zaměstnanci bank a pošt. Náběh jednotné evropské měny tak na Apeninském poloostrově nabírá další zpoždění, protože kvůli stávce se v bankách a na poštách tvoří fronty.

Předák odborového svazu Fisac-Cgil Marcelo Tocco uvedl, že v Itálii bylo v pondělí kvůli protestům uzavřeno 90 procent bankovních přepážek, včetně těch ve velkých městech.

Odbory obviňují vedení bank ze selhání, protože v souvislosti s přechodem na euro nepřijaly dodatečné pracovní síly, které by pomohly zvládnout nápor práce zaměstnancům na bankovních
přepážkách. "Banky daly přednost úsporám nákladů na úkor efektivity bankovních služeb," komentoval to Tocco. 

Asociace italských bank kritizovala odboráře, že stávku načasovali na nevhodnou dobu. V Itálii totiž v pondělí začal finanční rok, a navíc to byl teprve čtvrtý pracovní den od uvedení eura do oběhu.

Odstoupil horlivý zastánce euro
Ministr zahraničí Renato Ruggiero o víkendu podal demisi kvůli skeptickým postojům většiny členů italské vlády k nové evropské měně euro. Ruggiero, který patřil od samého začátku k horlivým zastáncům eura, kritizoval už před několika dny postoj vlády k nové evropské měně. Funkci ministra bude prozatím vykonávat italský premiér Silvio Berlusconi.

Ruggiero v rozhovoru pro deník Corriere della Sera řekl, že ve vládě zaznělo k zavedení eura jen málo hlasů, a všechny byly plné skepse či kritiky. Poznamenal také, že opozice v italské vládě vůči proevropským idejím není jen silná, ale velmi silná.

Prohlášení, které vydala kancelář premiéra Silvia Berlusconiho, uvádí, že ministr podal rezignaci poté, co s premiérem analyzoval situaci, jež se vyvinula v posledních dnech. "V zájmu země se dohodli přerušit svou spolupráci na vládní úrovni, kterou oba považovali za důležitou, užitečnou a pozitivní."

Ruggiero se v poslední době dostal do rozporu s Berlusconim a dalšími členy jeho vlády i v jiných otázkách, než je jednotná evropská měna, například kvůli novému vojenskému dopravnímu letadlu, které je považováno za jeden z pilířů evropské obranné strategie. Zatímco osm zemí k tomuto projektu přistoupilo, Itálie mezi nimi není.

,