Dublin. Ilustrační foto.

Dublin. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Irsku hrozí hospodářská krize, Češi odcházejí

  • 29
Irský ekonomický zázrak z počátku 90. let, který si bralo za příklad mnoho měnících se ekonomik v Evropě, začíná značně blednout. Irsku hrozí ekonomická recese.

Kromě čísel o propadu hrubého domácího produktu (HDP) - irští analytici letos odhadují růst jen do jednoho procenta - o tom hovoří i zkušenosti mnoha Čechů, kteří do Irska přijeli žít svůj irský sen.

"V novinách se už nepíše o ničem jiném než o hospodářské krizi," říká Jana Strýčková, která v Irsku pracuje již čtyři roky a nyní se stará o logistiku v jedné dublinské laboratoři.

Irové se prý bojí a více šetří. I zde se totiž projevilo zdražení potravin a pohonných hmot. Na ekonomickou situaci reagují i Češi, kterých je v Irsku na 12 tisíc.

"Hodně Čechů se vrací zpět do Čech, mají vyděláno a život v Irsku se už tolik nevyplatí," říká Pavel Bulowski, který dělal barmana v dublinském hotelu Four Seasons, ale začátkem června se vrátil do Česka.

"Přibylo případů, kdy Češi přišli o práci a pak třeba dva měsíce nemohli sehnat novou. Většinou se vrátili domů," dodává Strýčková, která provozuje také web pro krajany.

Cesta k propadu
Právě nezaměstnanost, která dosáhla sedmi procent, je jedním z hlavních příznaků propadu. Registrováno je 200 tisíc lidí bez práce, což je nejvíc za posledních 10 let.

V průběhu 90. let rostla irská ekonomika nejrychleji v Unii. Díky nízkým daním a štědrým investičním pobídkám se ze země původně orientované na zemědělství stalo technologické centrum Evropy. Své základny v Irsku vybudovaly společnosti Apple, Dell, Google nebo Microsoft.

Ale právě kvůli výrazné ekonomické provázanosti s USA pocítila irská ekonomika poměrně silné dopady úvěrové a realitní krize.

"Krize trhu nemovitostí, propad cen a zvýšení míry nesplácených hypoték, to vše s sebou táhne dolů akcie irských bank. Řešení těchto problémů způsobuje značné zpomalení ekonomiky," vysvětluje analytik David Marek z Patria Finance.

V prvním čtvrtletí letošního roku se irské HDP meziročně dokonce propadlo o 1,5 procenta. Přesto analytici z ESRI, irského ekonomického výzkumného institutu, odhadují celoroční jednoprocentní růst. Střízlivější očekávání má irská centrální banka, která počítá s růstem 0,6 procenta. Záležet bude na oficiálních výsledcích dalších čtvrtletí, které Irové zveřejňují se zpožděním. Pokud bude HDP i dále v minusu, recese se stane skutečností.