Diskuze

Dřív si lidé brali úvěr na pračku, dnes na mobil, říká šéf Home Creditu

„Pokud si dnes jdou lidé pořídit nějaké zboží na splátky, zhruba v polovině případů to bude mobilní telefon,“ říká v rozhovoru Luděk Jírů, šéf úvěrové společnosti Home Credit v Česku. Podle něj je v tomto byznysu nutné dobře ohodnotit klienty na začátku a pracovat s těmi, kteří budou schopni půjčky splácet.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hlavně, že to sype a exekutoři mají co dělat. Máte alespoň před podepsání v kanceláří velkými písmeny toto varování: "POZOR: Při nesplácení bude dlužník exekuován. Náklady na exekuci budou činit až 200% ceny zapůjčeného přístroje a i ten vám bude exekučně zabaven" Osobně bych tento text uzákonil, aby ti méně prozíraví byli varování předem a ten kdo si půjčuje by ho musel podepsat, jinak by smlouva neplatila.

0 0
možnosti

J56a50n 75Š11t93e37f49a18n

11. 2. 2019 14:06

Jednoduše řečeno, prodejce má z každého prodaného úvěru provizi. Díky čemuž si zvyšuje marži na prodaném výrobku.

Zcela běžné jsou provize 25 - 50% z výše úvěru (čim delší splatnost úvěru, tím větší provize pro prodejce). Tedy Když si koupíte na splátky pračku za 15.000 Kč, tak prodejci jde mimo marže z pračky i další provize ve výši cca 3.000 - 7.000 Kč.

Velice často Vám takto ještě vnutí prodlouženou záruku nebo podobný produkt, kde se opět bavíme o provizi cca 50% z ceny prodloužené záruky.

Jinými slovy:

15.000 Kč pračka

+3.000 - 7.000 Kč provize za úvěr

+ cca 2.500 Kč provize za pojištění prodloužené záruky (záruka + 3 roky nad zákonnou záruku stojí 30% z ceny výrobku, v tomto případě 5.000 Kč)

Takže místo plánovaných 15.000 Kč jste utratili min. 27.000 Kč. Tedy skoro dvojnásobek původní ceny za úplně tu STEJNOU pračku. Ale protože je to na splátky, tak to není tak zřetelné a do očí bijící.

V tomto případě prodejci zůstane v kapse cca 15.000 Kč jako marže, no není to krásné?

Toto je princip, kterého využívají prodejci (především elektra), že využívají nízkou finanční gramotnost a tvrdě Vás oberou o vše co mohou.

Primárně totiž platí heslo, že pračku si nepřijdete koupit každý měsíc. Takže když už Vás mají v obchodě, tak Vás musí oškubat jak to jenom jde.

2 1
možnosti
PB

Aha takže pračku jsem našla na netu, pak i v obchodě za stejnou cenu, při úvěru bez navýšení byla ještě asi 300kc sleva, tak mi vysvětlete kde to navýšení je schovane, pravda byla k tomu kreditní karta, pak otravovali asi ještě dva roky, ale to se dá přežít...

0 0
možnosti
DP

Jenom absolutní bezmozek si může vzít úvěr na mobil. Pak brečí, že mají exekuci. Takovým bych nedovolil ani oddlužení.

4 0
možnosti
FT

Vlivem zřejmě špatné finanční gramotnosti jsem byl před rokem nucen vzít si pračku na splátky. Přiznávám, když už, přihodil jsem i ekvivalent toho mobilu. Splátkový partner zelené příšery je sice technicky vzato banka, jinak se mi ale při podepisování vybavilo spíš "Střílej, dokud neuvidíš mozek", než „Konečně banka, která myslí na lidi.“

Takže následovala rychlá konsolidace.

1 0
možnosti
FT

Ale když on má ten mobil 4 kamery a skoro celej displej!

6 0
možnosti
PD

když se mluví o exekucích, tak se vždycky vytáhnou spotřebitelské půjčky. přitom většina exekucí je bu ́d z podnikání, nebo z neplacení zdravotního pojištění, z neplacení alimentů a pokut

2 0
možnosti

J63a29n 43Š35t98e56f52a72n

11. 2. 2019 8:16

Půjčit si na mobil je dost na hlavu. Zvlášť když si víc jak polovina lidí neuvědomuje (nebo neumí spočítat) o kolik zakoupený výrobek přeplatí díky úrokům.

Jedinou výjimkou může být úvěr bez navýšení. To beru, když to pomůže rodinnému rozpočtu, proč ne.

Druhá strana mince je, že Home Credit je v porovnání s konkurencí (Essox, Cofidis, Cetelem/Hello Bank!, apod...) ještě relativně proklientský. Jsou tu mnohem větší lichváři (viz. např. Essox a jeho podmínky, to normální člověk nemůže podepsat).

4 0
možnosti
Foto

P69e43t28r 53J30o77h56n

11. 2. 2019 8:09

Jen fajn, konfrontovat rok 2008 s dnešní dobou. Za špatná rozhodnutí a nekontrolovatelné toky, které nám byly nejvyššími představiteli bank a fondů, dávány za ukázku jak se to dělá ;-D Jsme to všichni zaplatili ;-D

Dnes totální zadlužení a o to je to horší samotných států, tisknutí papírků bez podložení jakékoliv záruky (zapomněl jsem to jsou ti občané a jejich majetky)

Zaplatíme to znovu ;-D

0 0
možnosti
PK

...na Home kredit platí finanční arbitr!!

1 0
možnosti
PK

..jen nechápu, proč ve vztahu k PPF se stále používá dnes už slogan "nejbohatšího Čecha Petra Kellnera"

3 0
možnosti
MB

Možná proto, že je to zakladatel a vlastník 98.93% firmy?

0 0
možnosti