Elizabeth Holmesová obviněná z podvodu s krevními testy u soudu. (18. listopadu...

Elizabeth Holmesová obviněná z podvodu s krevními testy u soudu. (18. listopadu 2022) | foto: Reuters

Padlá hvězda Silicon Valley konečně nastoupí do vězení. Odvolání Holmesové nevyšlo

  • 30
Zakladatelka společnost Theranos Elizabeth Holmesová si začne 30. května odpykávat svůj trest odnětí svobody za podvody na investorech. Tvrdila totiž, že její startup dokáže provádět širokou škálu lékařských diagnostik pomocí několika kapek krve. Datum nástupu do vězení stanovil ve středu americký okresní soudce Edward Davila a Holmesová by tam měla celkově strávit 11 let a tři měsíce.

Soud Holmesové za podvod na investorech, pacientech i klientech už loni tento trest uložil, ale zakladatelce farmaceutické společnosti se dařilo několik týdnů nástupu do vězení vyhýbat. Nyní to ale vypadá, že ji od amerického vězení už nic nezachrání. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Hledáte práci v lepším startupu? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

Holmesová si měla původně svůj trest začít odpykávat nejpozději 27. dubna, ale obhájcům se podařilo tento termín díky právním manévrům alespoň částečně oddálit. Dva dny před původním nástupem totiž advokáti jménem Holmesové podali odvolání proti rozhodnutí ze začátku dubna.

Toto odvolání automaticky odložilo datum nástupu do vězení. Soudci amerického obvodního odvolacího soudu ale tento krok v úterý večer zamítli. V reakci na to právníci Elizabeth Holmesové ve středu sami přišli s tím, aby soudce Davila stanovil upravené datum nástupu do vězení. Od svého odsouzení v lednu 2022 byla Holmesová na svobodě na kauci.

Pochybná sázka na krev

Devětatřicetiletá Holmesová se stala hvězdou Silicon Valley, když tvrdila, že její start-up zdokonaluje snadno použitelnou testovací sadu, která dokáže provádět širokou škálu lékařských diagnostik pomocí pouhých několika kapek krve.

Strach z odběrů krve dostal Holmesovou na vrchol. Teď z něj může spadnout

Společnost Theranos tak slibovala revoluci v medicíně. Do konce roku 2010 měla její firma více než 92 milionů dolarů rizikového kapitálu.

Pochybnosti o metodě se objevily ve chvíli, kdy americký list The Wall Street Journal začal na podzim 2015 zveřejňovat sérii článků, v nichž bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé.

Nejmladší světová miliardářka

Z podvodů byla obviněna zakladatelka firmy jak Holmesová, tehdy považovaná za nejmladší americkou miliardářku, tak i bývalý prezident společnosti Ramesh Balwani. Toho odsoudili k téměř 13 letům odnětí svobody za svou roli v rozsáhlém podvodu, který byl podle žalobců spáchán na investorech a pacientech společnosti Theranos.

Sexuální tlak nebo urážky. Ovlivňoval mě milenec, řekla Holmesová soudu

Časopis Forbes pojmenoval Holmesovou jako největší světovou miliardářku. V pouhých třiceti letech totiž měl její podíl ve společnosti Theranos hodnotu 4,5 miliard dolarů (asi 112 miliard korun). Holmesová krátce před soudním procesem porodila dítě, po odsouzení se jí narodilo druhé.