Diskuze

Čínsko-americká válka o čipy pokračuje. Čína omezuje vývoz gallia a germania

Čína začala zhruba před měsícem omezovat vývoz dvou klíčových materiálů pro polovodičový průmysl s tím, jak přituhuje válka o čipy mezi Pekingem a Spojenými státy, napsal server BBC. Pro vývoz gallia a germania, které se používají při výrobě počítačových čipů i vojenského vybavení, z Číny je kvůli tamním omezením zapotřebí zvláštních licencí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Čínský tržní socializmus vítězí nad tržní demokracii a to nám v 1990 USA tvrdili že komunizmus byl definitivně poražen a že už zůstávají jen dvě zcela bezvýznamné bašty socializmu (Kuba a ČLR)které brzy zaniknou. USA už nemají ty grady už neutočí ale jen se bezradně braní neúprosnému tlaku.USA evidentně slábnou a Evropě hrozí minimálně kontinentální konflikt, tuhle bandu národu který každý cítí nějakou tu historickou křivdu už brzy nebude mít co držet pohromadě. Příštích 10 let to nebude na světě moc dobré k životu.

0 0
možnosti
JS

Inu, Čína, která je největším dovozcem potravin na světě a třeba železa dováží 80 procent hlavně ze západu, tak ta má poměrně jen omezené možnosti, pokud jde o rozehrávání různých embarg. Jen to ještě víc potvrzuje, že se nemohou dočkat, než vlétnou na Taiwan.

0 2
možnosti
JJ

Tchaj-wan patří Číně tak jako Krym Ukrajině.

0 0
možnosti
RM

"Vidíme, jak se vlády čím dál více vzdalují narativu globalizace"

No, česká vláda bohužel ne. Ta vůbec tento světový trend nevidí a když si ho náhodou zahlédne, tak jej ignoruje. Přitom závislost na exportu a importu je významný rizikový faktor naší ekonomiky.

Takže stát stále živí spoustu všelijakých podpůrných institucí pro rozšiřování závislosti na zahraničí (Česká exportní banka, a. s., Česká exportní agentura, Exportní garanční a pojišťovací společnost, CzechInvest, CzechTrade, atd...).

Ale pro zajištění soběstačnosti nebo aspoň rezerv při všelijakých výkyvech na globálních trzích se nedělá vůbec nic. A to ani v těch nejdůležitějších odvětvích jako jsou léky, potraviny a energie.

1 1
možnosti
MJ

Kdo má suroviny, velí. Tak to bylo, je a bude.

A Čína v posledních dekádách dělala všechno pro to, aby vlastnila nejvíce zdrojů surovin na světě. Politici v Evropě a USA jen přihlíželi a hráli si na svém zasmrádlém písečku.

Čína má skoro celou Afriku a v Jižní Americe a Austrálii postupuje pomalu ale jistě.

Knowhow si Čína může nakrást průmyslovou špionáží, suroviny si jen tak nenakradete (leda válkou).

Myslím, že Čína je v současné době ten třetí co se směje.

10 1
možnosti

A víte že jsou tady tací, kteří si to nemyslí? Oni mají představu, že se Čína bude plazit před EU a USA, jestli by si nekoupili nějaký ten kobalt, například. Blázni.

2 0
možnosti
Foto

Jo to je tak když firmy chtěly vydělávat na tom, že postavily v číně "levné" fabriky a profitovaly a profitovaly až do té doby, kdy Číňan vše zkopíroval a naučil se to dělat. Tohle je past, kterou nikdo nedocenil? Holt jen u nás budeme stále jen ty montovny...

4 0
možnosti

Tomu se rika kapitalismus. Tem velkym firmam neslo nikdy o poltiku. A i ted maji velke zisky.

2 0
možnosti
TS

Číňan nejlépe pochopil jak je elektromobil jednoduchý. A oni budou ti co budou schopni je prodavat za půl míče. A my jim k tomu připravili v EU legislativu.

Spalovací auta byli složitější a tam jim to šlo pomaleji. Teď jim otevřela EU stavidla.

7 1
možnosti
PD

P76e39t67r 51D91r34a14p37a15l

11. 8. 2023 10:35

Ale houby, zrovna vcera byl článek o čínské autobilce, co v Evropě prodává za dvojnásobek čínské ceny. A pokud by to mělo ohrozit evropské výrobce, tak se naopak legislativa postará o to, aby tomu tak nebylo

0 2
možnosti
RK

1-jak to vlastně bude, můžeme odhadnout v EU přesně pomocí automobilového průmyslu-co,zakolik,servis atd.

2-demokratický svět by měl pro sebe zajistit a mobilizovat zdroje,zařízení,technologie,energie!

3-zase příklad:výrobu solárních panelů ve velkém na evropském kontinentu atd...

0 2
možnosti

Vite, co brani bodu dve. Ekonomika a neochota bud statniho podnikani ci podpory soukromeho podnikani.

0 0
možnosti
LN

L83u95d72ě15k 87N16o67v67ý

11. 8. 2023 9:37

No, všechno zlé je k něčemu dobré. Zodpovědní, bohužel, potřebovali až náraz do zdi při covidu a válce na Ukrajině, aby začali poslouchat , jak moc zásadní jsou tyto hrozby surovinové závislosti na Rusku a Číně (tam je to mnohdy i závislost výrobní). Konečně se věci začaly hýbat. Je to mnohem bolestnější a dražší, ale alespoň už se to děje. Vyjdeme z toho silnější.

5 2
možnosti

Někteří z toho vyjdou silnější. Za covidu se spousta lidí dostala na hranici vlastního bytí, zatímco někteří si pohádkově namastili kapsu. Teď to není jiné.

3 4
možnosti
Foto

Čína má v hrsti celý svět a moc dobře to ví. A byla by hloupá, pokud by toho nevyužila, když chamtiví, západní kapitalisté pod vidinou úspory 0,000000001 centu na 1 výrobek horlivě převádí veškerou výrobu úplně všeho do Asie. Evropa pod taktovkou rudozelených levicových aktivistů odstřelila automobilový průmysl a podřezala si pod sebou větev. 100% elektroniky je z Číny či okolí. Hloupoučký západ nemá nejmenší šanci. Nejmenší.

4 11
možnosti
LB

Souhlasím, až na to, že ta úspora je právě velmi vysoká a to je ten důvod převodu výroby do Číny, ale i obecně do Asie.

4 0
možnosti
JM

J86a49n 78M50a62r89i94k

11. 8. 2023 9:23

jako jim japonci nechteji prodavat stroje na vyrobu chipu. valka je nespravne v nadpisu clanku smerovana proti us, je to uder evrope, ktera sama nema zadne mineraly na zeleny napad, zadnou fabriku na chipy, zadnou tech firmu, ktera celosvetove predstavuje nejakou vahu a zakazala si sama sobe vyrobu veci, ktere umela a hajca si valku na svem prahu...tolik toxickych napadu z vlastnich rad,ze nemnoho strategickych kroku zvenku staci spolehlive na jeji likvidaci, zatimco v evrope se pomalu vsichni boji neco rict, aby nesli do basy:)

6 3
možnosti

J96a22n 77Š50a25f75á67ř

11. 8. 2023 9:29

Bez asml (holandani) jsou vsichni vyrobci chipu namydleny. Asml v polovodicovy vyrobe predstavuje supertezkou vahu.

5 3
možnosti