Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: AP

Francie chce od GE stovky milionů. Firma vytvořila málo pracovních míst

  • 10
Francie vyhrožuje americkému konglomerátu General Electric pokutou ve výši až 34 milionu eur (874 milionu korun). Průmyslový gigant totiž neplní svůj slib, že do konce letošního roku vytvoří tisícovku nových pracovních míst. Zavázal se k tomu při převzetí energetické firmy Alstom v roce 2014. V tendru tenkrát vyhrál nad německým Siemensem.

Podle francouzského ministerstva financí General Electric (GE) ke konci letošního dubna vytvořil jen 323 ze slibovaných 1000 pracovních míst. Šéf GE John Flannery minulý týden francouzského ministra finance Bruna Le Maire informoval, že stanovený cíl je kvůli obtížným podmínkách na trhu „mimo dosah“. Ministr práce Muriel Penicaud se poté nechal slyšet, že stát bude GE penalizovat 50 tisíci eury za každé nevytvořené místo, píše BBC.

Padesát tisíc eur je pro firmu velikosti GE zanedbatelná sumička, když se ovšem nasčítá za všechna nevytvořená místa, může dosáhnout téměř 34 milionů eur (874 milionů korun). 

Francouzský prezident Macron, bývalý investiční bankéř, přitom slibuje, že Francii zatraktivní v očích zahraničních investorů. Má být například jednodušší najímat a propouštět pracovníky.

Dohodu o vytvoření tisícovky míst s GE spolu s převzetím Alstomu za 12,4 miliardy eur (318 miliard korun)  uzavřela předchozí socialistická vláda. Opoziční strany nyní na Macrona tlačí, aby pokutu vymáhal. 

Krátce po převzetí Alstomu GE oznámila plány na propuštění 6,5 tisíce lidí z energetiky v Evropě kvůli padajícím cenám ropy a plynu. Zpráva o propuštění daších 12 tisíc lidí přišla loni v prosinci.