Diskuze

Francie znovuobjevila kouzlo koňské dopravy. Nejde o nostalgii, říkají města

Tváří v tvář klimatickému rozvratu i energetické krizi roste ve francouzských městech hnutí za návrat koňských povozů coby komunální alternativy k autům. Od prvních pokusů o použití koní v ulicích v polovině devadesátých let se počet francouzských měst a městských částí znásobil téměř o dvacet a stále roste. Už je jich několik stovek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

Každý den přináší důkaz, že pokrok nelze zastavit. :-)

1 0
možnosti
ML

To je teda úchylárna :-/

Autem objede za den půl města, koněm dvě ulice.

„Přítomnost koní město znovu polidšťuje,“ - asi samý kentaur...

1 0
možnosti
ID

To je opravdu pekny trend pokud zustane omezeny na mensi lokality a bude jen vyjimkou. Ne vsechno ekologicke je idealni. Jak katastrofalne to vypadalo ve velkych mestech tesne pred vynalezem aut (ktera nas zachranila) si muzete precist tady (v anglictine):

https://victorianparis.wordpress.com/2019/05/21/life-in-the-age-of-decay/

2 0
možnosti
MK

Kůň je možná ekologičtější ale popelářský vůz zase neskonale efektivnější, tedy lacinější. My vám tu Zelenou dohodu vnutíme a ještě si připlatíte.:-/

2 0
možnosti
LK

Těžko říct. Problémem mohou být "koláče", nesourodost se zbytkem dopravy a na doraz: Lze začít počítat uhlíkovou stopu živého tvora proti uhlíkové stopě kusu železa. Na druhou stranu: Pokud to znamená určité zklidnění dopravy a návrat kontaktu s velkými zvířaty do běžného života, může to vrátit něco, co už jsme zapoměli.

Koně kdysi byly vytlačeni auty v souvislosti s rozrůstáním měst. V dnešní době ale už může být tento předpoklad jinak: V době, kdy se dá řada specializovaných prací dělat on-line, už není takový tlak mít fyzicky "všechno lidské maso na jedné hromadě". Přál bych si, aby se do nějaké míry vrátili. Ti dva koníci, kteří mi před pár hodinami baštili mrkev a muchlali se se mnou, by jistě souhlasili :)

1 0
možnosti
TD

Ekofanatici chtějí zapřáhnout koně, v jiných městech a zemích naopak "ochránci zvířat" dosáhli zákazu. Kéž by se pobili mezi sebou a dali normálním lidem pokoj.

11 0
možnosti
JD

Ničení životního prostředí normální není!

0 0
možnosti
IF

I34v63a57n 19F81u91č53í62k

4. 12. 2022 19:09

Na konci 19. století měl New York (a další větší města v Americe) problém jak uklízet koblížky po koních, kterých bylo velmi mnoho. Problém vyřešil až Ford se svými lacinými auty.

4 0
možnosti

Taky to je jen takový přechodný stav, během toho vracení se do minulosti. Po zrušení průmyslu a odstoupení od technologií koně nahradí otroci, ty už stačí živit opečenými červy a občas bramborou.

4 0
možnosti
JV

A nebylo by nejlepší koně prostě vybít? Teda pár jich nechat někde v zoo, aby děcka viděla, jak to zvíře vlastně vypadalo. Vždyť je ten druh dávno technicky zcela překonaný [>-]R^

1 4
možnosti
LK

Až vybijete koně, kým chcete pokračovat?

0 0
možnosti
Foto

"Někteří místní činitelé by proto uvítali, kdyby stát poskytl větší centralizovanou podporu a pojmenoval koňskou sílu jako oficiální formu alternativní energie."

Až si Greta všimne, že koně taky prdí, budete mít po žížalkách. Ale je to krásný, u nás by se mi to taky líbilo.

7 0
možnosti
RH

Zelení komunisté vládnou EU...

6 0
možnosti
JV

To naši soudruzi pěstovali železný koně [>-]R^

0 4
možnosti