Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Finanční divize General Motors získala šest miliard dolarů od vlády

  • 12
Společnost GMAC, která je finanční divizí největší americké automobilky General Motors, získá finanční pomoc od americké vlády v objemu šesti miliard dolarů (113,4 miliardy Kč). Akce je součástí vládních záchranných opatření, která mají zmírnit dopad úvěrové krize na americkou ekonomiku.

Ministerstvo upřesnilo, že koupí za pět miliard dolarů prioritní akcie GMAC s dividendou osm procent. Vláda také poskytne miliardu eur automobilce General Motors na nákup dalšího majetku GMAC a podporu reorganizace GMAC na bankovní holding. Nové finance mají zajistit solventnost GMAC, která je důležitá pro přežití největší americké automobilky.

Vláda 19. prosince slíbila GM a Chrysleru poskytnout nouzové úvěry v sumě 17,4 miliardy dolarů, aby je zachránila před bankrotem. Ten by způsobil ztrátu stovek tisíc pracovních míst a dále tak prohloubil problémy americké ekonomiky. Z této částky je 13,4 miliardy dolarů určeno pro General Motors.

Centrální banka USA (Fed) minulý týden souhlasila, aby se GMAC přeměnila na bankovní holding. GMAC tak získala přístup k vládnímu programu finanční podpory bank, který jí pomůže odvrátit hrozící bankrot, napsaly agentury AP a Reuters.