Předseda SMĚR-SD Robert Fico.

Předseda SMĚR-SD Robert Fico. | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Fico pochválil euro a varoval před jeho zpochybňováním

  • 23
Místopředseda slovenského parlamentu Robert Fico označil nedávné výroky šéfa slovenských poslanců Richarda Sulíka na adresu eura za nezodpovědné a nebezpečné. Euro je podle něj výborným projektem. Sulík nedávno vyzval k návratu koruny.

"Naštěstí to říkal jenom Richard Sulík a každý se tomu pousmál. Představte si, kdyby takto začala hovořit celá vládní koalice," upozornil Fico v rozhovoru pro agenturu TASR na možná rizika Sulíkových vyjádření. (více čtěte Slovensko by se mělo připravit na návrat koruny, řekl Sulík)

Podle Ficových slov bylo správné, že premiérka Iveta Radičová i ministr financí Ivan Mikloš tato slova okamžitě odmítli. Jinak by podle něj způsobili paniku na slovenském finančním trhu.

Přijetí eura označil lídr opozice za jeden z největších úspěchů Slovenska. "Problém nemá euro, problém mají některé členské státy eurozóny za to, že nebyly schopné být finančně zodpovědné tak, jak být měly," uvedl Fico.

Euro je podle Fica výborný projekt, kterého je zapotřebí se držet. Stejně tak je podle něj důležité "držet palce" Německu a Francii, aby se všechny problémy, které momentálně eurozóna má, vyřešily. Jak dále zdůraznil, Slovensko se musí účastnit rozhodnutí eurozóny, jinak bude vnímané jako nezodpovědný partner.

Hladké zavedení

Za hypotetickou označil Fico otázku, jak by se zachovala jeho vláda, kdyby nyní rozhodovala o tom, zda přijmout, či nepřijmout euro. "Vůbec se nepokoušejme zpochybňovat euro, to by byla největší chyba, jakou můžeme udělat," varoval Fico. Připomněl, že 1. ledna 2009 přijímala jeho vláda euro s podporou více než 85 procent lidí.

"Byli jsme vnímáni jako země, která euro zavedla velice hladce a tiše," poznamenal s tím, že zavedením eura se zhodnotily vklady lidí, dobře se nastavil konverzní kurz a příznivý ohlas to mělo u podnikatelských subjektů. "Za těchto podmínek se domnívám, že je třeba zatnout zuby a vydržet," dodal.