Šéf amerického centrálního bankovního systému Jerome Powell (23. května 2022)

Šéf amerického centrálního bankovního systému Jerome Powell (23. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procenta. Jde o největší nárůst za 28 let

  • 66
Americká centrální banka posunula úrokovou sazbu do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Fed ke zvýšení přikročil, aby mírnil dopady vysoké inflace. Za jisté analytici považovali zvýšení základní sazby o půl procentního bodu, někteří ale předvídali razantnější zvýšení.

Důvodem ke zvýšení úrokové sazby je zejména rychlý růst cen a v posledních týdnech i situace na finančních trzích. Míra inflace za květen ve Spojených státech překvapivě vystoupila na 8,6 procenta, ačkoliv analytici se domnívali, že vrcholu dosáhla už v dubnu, kdy činila 8,3 procenta. Inflace v USA je teď nejvyšší od konce roku 1981. Fed má přitom svůj inflační cíl na dvou procentech.

Fed svůj základní úrok držel až do letošního jara blízko nuly, k prvnímu zvýšení od roku 2018 přistoupil v březnu, kdy základní sazbu posunul o čtvrt bodu nahoru do pásma 0,25 až 0,50 procenta.

V květnu následovalo zvýšení o půl bodu na současných 0,75 až 1,00 procenta. Zástupci Fedu očekávají, že základní sazba do konce roku 2022 vyšplhá na 3,4 procenta. V březnu jejich výhled činil 1,9 procenta.

Zvýšení není překvapením

Činitelé Fedu od 4. června měnovou politiku veřejně nekomentují, což bývá před zasedáním měnového výboru pravidlem. Předtím uváděli, že se přiklánějí k tomu, aby základní úrok na středečním zasedání podruhé za sebou zvýšili o půl procentního bodu. Šéf Fedu Jerome Powell v květnu řekl, že tento předpoklad počítá s tím, že ekonomické a finanční podmínky se budou vyvíjet zhruba v souladu s očekáváním. Další růst inflace za květen se ale neočekával.

Burzy se po pondělním výprodeji zřítily do fáze medvědího trhu

Na výraznější zvýšení sazeb, než bylo avizovaného půl procenta, ukazovaly i ceny amerických státních dluhopisů. Výnos dluhopisu se splatností dva roky, který patrně nejcitlivěji reaguje na záměry Fedu, v úterý vystoupil na 3,42 procenta, zatímco výnos desetiletého dluhopisu vzrostl na 3,45 procenta.

Analytici investiční banky Goldman Sachs v květnu uvedli, že se přiklánějí ke zvýšení základní sazby o 75 bazických bodů, tedy o tři čtvrtě procentního bodu. Stejné zvýšení čekají i na červencovém zasedání Fedu.

Ekonomika zpomalí, inflace bude vyšší

Americká centrální banka na svém zasedání snížila výhled růstu americké ekonomiky. Podle aktuálního odhadu poroste tempem 1,7 procenta, zatímco v březnu Fed předpokládal 2,8 procenta.

Výhled inflace Fed naopak zvýšil. Banka v tomto ohledu upřednostňuje index výdajů na osobní spotřebu (PCE). Podle tohoto měřítka inflace v USA letos podle centrální banky vzroste o 5,2 procenta. V březnu její predikce hovořilo o zvýšení o 4,3 procenta.

Míra nezaměstnanosti podle zástupců Fedu na konci letošního roku dosáhne 3,7 procenta oproti březnovému výhledu 3,5 procenta. V květnu míra nezaměstnanosti v USA činila 3,6 procenta.

,