ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Fed téměř vynuloval úrokovou sazbu, přidalo se i Japonsko s Austrálií

  • 1
Americká centrální banka Fed snížila na podporu ekonomiky základní úrokovou sazbu téměř k nule. Zároveň Fed zahájil masivní program nákupů aktiv ve výši nejméně 700 miliard dolarů.

Fed bude udržovat úrokové sazby blízko nuly, dokud si nebude jistý, že je krize zažehnána, uvedla banka ve svém sdělení. Proti dnešnímu kroku hlasovala jen jedna z 12 členů měnového výboru Fed - Loretta J. Mesterová - která v něm zasedá za Cleveland a přála si méně razantní snížení sazeb.

Americká centrální banka dnes také oznámila, že nakoupí pokladniční poukázky za 500 miliard dolarů a hypoteční cenné papíry za 200 miliard dolarů.

Rozhodnutí Fedu obratem přivítal americký prezident Donald Trump. „Velmi mne to těší. Chci Fedu poblahopřát,“ řekl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Trump po snižování úroků dlouho volal.

Japonská a australská centrální banka Fed vzápětí následovaly. Japonská banka (BOJ) rozšíří nákupy akcií, dluhopisů a dalšího majetku a poskytne roční půjčky s nulovým úrokem společnostem, které nemají dostatek hotovosti. Australská centrální banka (RBA) napumpuje do napjatého finančního systému dodatečnou likviditu a tento týden představí další kroky, napsala agentura Reuters.

Mimořádné kroky oznámila i centrální banka Nového Zélandu (RBNZ), která dnes snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na rekordní minimum 0,25 procenta. Slíbila, že na této úrovni zůstanou úroky nejméně 12 měsíců.

Akcie padají

Akcie v Asii po rozhodnutí americké centrální banky zamířily strmě dolů. Australský akciový trh klesl nejvíce od roku 1987, zatímco hlavní index japonských akcií Nikkei 225 uzavřel nejníže od listopadu 2016.

Cílem kroků centrálních bank je zmírnění hospodářského dopadu šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem. Vyděšené investory však uklidnily jen částečně.

Index MSCI, který sleduje vývoj akcií v oblasti Asie a Tichomoří bez Japonska, odepisuje asi čtyři procenta a je nejníže od roku 2017. Ztrácejí také akcie v Číně a Hongkongu.

Na čínské akcie měla negativní vliv i nejnovější statistika, která ukázala, že průmyslová výroba v Číně v lednu a v únoru ve srovnání se stejným obdobím loni klesla o 13,5 procenta, nejvíce za 30 let. Výrazně se propadly i maloobchodní tržby a vzrostla nezaměstnanost. Vláda ve druhém čtvrtletí očekává pokles ekonomiky.