Premiér Mirek Topolánek.

Premiér Mirek Topolánek. | foto: Reuters

Evropa míchá lék na krizi. Přísné kontrole nemá uniknout žádná banka

  • 64
Země Evropské unie se shodly na obrysech reformy globálního finančního systému. Plán na regulaci trhů představí francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu ve Washingtonu, který se koná za týden. "S celou řadou tezí nebyl souhlas," řekl ale po skončení zasedání český premiér Mirek Topolánek.

Přestože se dnes na neoficiální schůzce v Bruselu státníci shodli na tom, že Evropa bude postupovat proti krizi jednotně, jednotlivé vlády mají na finanční krizi odlišné názory. Nejradikálnějším regulátorem je zřejmě Francie.

"Jsou poměrně rozdílné názory na řešení situace. Shodujeme se, že je potřeba něco udělat, ale zaznělo z několika úst, že musíme nejdříve poznat příčiny finanční krize," sdělil Mirek Topolánek.

"Chceme změnit pravidla hry ve světě financí," uvedl Sarkozy s tím, že šéfové vlád EU se bavili například o nutnosti boje proti daňovým rájům.

Základní principy reformy finančních trhů (viz tabulka) naznačují, že žádná pojišťovna, banka ani další finanční instituce by se neměla vyhnout přísnějšímu dohledu. Boj proti finanční krizi dostane podle tezí za úkol také Mezinárodní měnový fond.

Rozepře dnes vyvolal například návrh na regulaci a dohled nad všemi finančními institucemi, všemi segmenty trhu a dokonce nad všemi teritorii. To se nelíbilo především Švédům, kteří proti návrhu ostře vystoupili a zdůraznili, že s ním nejsou ochotni souhlasit.

Na summitu G20, který se bude konat 15. listopadu ve Washingtonu, se očekává střet názorů na řešení krize mezi evropskými mocnostmi a Spojenými státy americkými. Zatímco Evropané prosazují více regulace a kontroly finančních trhů, Američané jsou naopak pro menší zásahy států.

Strategie EU

Některé principy, ze kterých chce EU vycházet:

- Žádná finanční instituce, žádná část trhu a žádný právní systém nesmí uniknout přiměřené nebo odpovídající regulaci, nebo přinejmenším dohledu.

- Všichni systémově důležití hráči na finančním trhu, jako například ratingové agentury, budou muset podléhat pravidlům, anebo alespoň dohledu všude, kde působí.

- Je třeba přijmout taková opatření, aby se ve finančních institucích předešlo nadměrnému riskování.

- Průhlednosti finančních operací je třeba dosáhnout pomocí úplnějšího informačního systému, ve kterém rozsáhlé oblasti finanční aktivity nebudou mimo dohled.

- Je třeba nastavit takové účetní standardy, které by nepřispívaly ke vzniku spekulativních bublin v časech růstu a zhoršování krizí během poklesu hospodářství.

- Velké mezinárodní finanční skupiny budou muset být koordinovaně sledovány národními úřady prostřednictvím kolegia dohlížitelů nad trhem.

Změna politiky MMF

- Ústřední roli v účinnější finanční architektuře bude mít Mezinárodní měnový fond. Jeho úkolem bude předcházet finančním krizím.

- Je třeba modernizovat nástroje, které má MMF k dispozici, aby mohl preventivně zasahovat. Zároveň bude muset mít větší zdroje, aby mohl efektivně pomáhat zemím zasaženým krizí.

Měla by EU přijmout plán na regulaci finančních trhů?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 12. listopadu 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 2647
Ano
Ano 1586
,