ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Europarlament chce chránit spotřebitele, stažení výrobků bude snazší

  • 7
Přijatá novela legislativy EU si dává za cíl zajistit, aby výrobky prodávané v Evropě splňovaly nejvyšší bezpečnostní požadavky, ať už jsou prodávány online nebo v kamenných obchodech. Europoslanci to ve čtvrtek schválili drtivou většinou 569 hlasů.

Cílem nové legislativy je ochrana zejména nejzranitelnějších – dětí. Při posuzování bezpečnosti má být nově brán zvláštní zřetel na genderové aspekty a kybernetická rizika.

Nařízení rozšíří povinnosti výrobců, dovozců ale i distributorů. Zároveň zvyšuje pravomoci dozorových orgánů. Provozovatelé online tržišť s nimi navíc budou muset při zmírňování rizik spolupracovat. Úřady budou také nově mít pravomoc nařídit stažení nebezpečných výrobků z nabídky. Provozovatel na to bude mít dva dny.

Koupili jste si někdy potenciálně nebezpečný výrobek?

celkem hlasů: 35
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 6. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Schválená legislativa myslí i na výrobky z mimounijních států. Ty bude možné uvádět na trh pouze tehdy, pokud na jejich bezpečnost bude dohlížet subjekt sídlící v EU.

Přepracovaná legislativa má také vyřešit dlouhodobý problém se stahováním vadných výrobků z oběhu. Podle statistik Evropského parlamentu je totiž současná míra navracení nízká a přibližně třetina spotřebitelů mnohdy stažené výrobky stále používá.

Směrnice EU: firmy zveřejní platy, aby setřely rozdíly mezi muži a ženami

„Nebezpečné výrobky budou z internetových stránek odstraněny do dvou dnů. Spotřebitelé budou informováni přímo e-mailem, pokud si koupili nebezpečný výrobek. Kromě toho budou mít právo na opravu, výměnu nebo vrácení peněz, pokud bude výrobek stažen z trhu. Po zavedení tohoto předpisu bude v Evropě méně nebezpečných výrobků,“ řekla místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová.

„Díky tomuto právnímu předpisu chráníme naše nejzranitelnější spotřebitele, zejména děti. V roce 2020 pocházelo 50 procent výrobků označených jako nebezpečné z Číny. Tímto zákonem jsme učinili zásadní krok proti těm, kteří v Evropě neprodávají bezpečné výrobky. Za každý prodaný výrobek musí někdo přebrat odpovědnost v EU,“ doplnila Charanzová.

Nebezpečné výrobky zmizí do dvou dnů. Nová pravidla EU mají víc chránit zákazníky

Nařízení nyní musí ve svém znění formálně schválit i Rada. Následně bude zveřejněn v Úředním věstníku EU a vstoupí v platnost. Nařízení se začne používat 18 měsíců od vstupu v platnost.

V roce 2021 nakupovali lidé 73 procent veškerého zboží přes internet (oproti 50 procentům v roce 2014) a v roce 2020 si více jak 21 procent objednalo zboží mimo EU (v roce 2014 to bylo osm procent).

Nová pravidla mají dle předpokladů ušetřit evropským spotřebitelům v prvním roce přibližně jednu miliardu eur a v příštím desetiletí přibližně 5,5 miliardy eur. Evropský parlament také věří tomu, že na trhu tak bude méně nebezpečných výrobků a sníží se také náklady na škody vzniklé v důsledku nehod.