Peníze, euro - (c) profimedia.cz/corbis

Peníze, euro - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Euró, evro, euras: nováčci si vybírají názvy měny

  • 25
Dvanáct zemí eurozóny používá v současnosti společnou evropskou měnu - euro. Jestli ale zůstane do budoucna i jednotný název tohoto platidla je stále méně jasné. Nesmiřitelný postoj Lotyšska, které chce zavést název eiro, už inspiroval i další státy.

Podle německého deníku Die Welt se už ozvali i Litevci. Tamní parlament se vyslovil pro zavedení názvu Euras. To ovšem vyhovuje kompromisnímu řešení z roku 2004, kdy evropské organizace v čele s centrální bankou prosadily neměnný slovní kmen „eur“.

Tuto podmínku splňuje i maďarská verze euró. Problematický je ale požadavek Malty na ewro a Slovinska, které by zase chtělo evro.

Malťané stejně jako Lotyši argumentují tím, že v jejich jazyce se samohláska e nikdy nevyskytuje vedle hlásky u.

Debata o názvu společné měny připomíná diskuse z doby před zavedením eura, upozornil Welt. Tehdy se objevovaly návrhy na euromarky, eurofranky či euroguldeny. Britové podle Weltu navrhovali svého času dokonce i dukáty.

V prosinci 1995 se nakonec ministři financí jednotlivých členských zemí EU shodli na názvu euro. Národní rozdíly se odrážejí jen v názvu mincí, kterým se třeba v Německu říká centy a ve Francii centimy.

V případě Česka se v debatách o zavedení společné měny zatím vyskytovala pouze standardní označení euro a cent.