Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | foto: Evropská komise

Historický okamžik. EU a Mercosur se shodly na vytvoření zóny volného obchodu

  • 87
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zástupci Evropské unie se dohodly s jihoamerickým obchodním blokem Mercosur na podobě smlouvy o volném obchodu. Mercosur tvoří Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay.

Na dohodě se pracovalo již téměř dvě desetiletí. Měla by vytvořit největší zónu volného obchodu na světě, uvedla agentura DPA. Dohodu musí schválit ještě Evropský parlament a všechny členské země. 

Dosažení dohody oznámil na twitteru předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker, který tak potvrdil dřívější informace zdrojů. Uzavření dohody označil za historický okamžik.  Také poznamenal, že díky odstranění cel na vývoz do zemí skupiny Mercosur EU ušetří více než čtyři miliardy Euro ročně.

28.června 2019 v 19:30, příspěvek archivován: 28.června 2019 v 20:50

#Mercosur #trade deal done! A historical moment. In the midst of international trade tensions, we are sending a strong signal that we stand for rules-based trade. Largest trade agreement has ever concluded. Positive outcome for environment & consumers. https://t.co/AE5z78c81J

Brazilský prezident Jair Bolsonaro  dohodu také označil za historický moment a jako jednu z největších obchodních dohod všech dob. Brazilská vláda podle agentury Reuters očekává, že díky dohodě bude ekonomika země v dalších patnácti letech růst.

Argentinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že dohoda bude znamenat integraci trhu, který tvoří 800 milionů lidí a který vytváří téměř čtvrtinu světového hrubého domácího produktu. Také má upevnit politické a kulturní vztahy s Evropskou unií.

Podle Evropské komise je dohoda důležitá pro automobilový, strojírenský, chemický nebo farmaceutický průmysl i pro vývoz například oblečení nebo obuvi. Jihoamerické země chtějí zvýšit export zemědělských a farmářských produktů do EU.

EU je pro země ve skupině Mercosur již nyní největším obchodním a investičním partnerem a druhým největším odbytištěm exportu zboží. Export z Evropské unie do zemí Mercosuru loni dosáhl zhruba 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč), opačným směrem putovalo zboží v hodnotě téměř 43 miliard eur. 

Schvalování smlouvy v rámci EU by ještě mohlo být komplikované, protože Francie i některé další členské země se obávají prudkého růstu dovozu hovězího.

Ochránci přírody, jejichž vliv v Evropském parlamentu po květnových volbách vzrostl, navíc varují, že dohoda by mohla posílit snahy o další kácení lesů. 

,