Majitel firmy Tesla Elon Musk

Majitel firmy Tesla Elon Musk | foto: Reuters

Šéf Tesly Elon Musk významně zbohatl. Jměním přeskočil i Buffetta

  • 24
Musk předběhl v žebříčku nejbohatších lidí světa Bloomberg Billionaires Index miliardáře a filantropa Warrena Buffetta a stal se tak sedmým nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek jenom v pátek vzrostl o 6,1 miliardy dolarů poté, co akcie Tesly vystřelily o 11 procent. V raketovém růstu pokračují i v pondělí a přidávají dalších 12 procent.

V pondělí krátce před 16:00 středoevropského času byla cena akcií Tesly na svém historickém maximu, když se pohybovala kolem 1 740 dolarů za kus (téměř 41 tisíc korun). Tržní hodnota automobilky činila téměř 329 miliard dolarů.

Akcie Tesly

Za posledních dvanáct měsíců akcie Tesly vzrostly zhruba o 600 procent, čímž hodnota firmy přeskočila téměř všechny ostatní společnosti v indexu S&P 500. Na začátku července překonala hodnota Tesly japonskou Toyotu a stala se tak nejcennější automobilkou na světě. Za tento úspěch Musk získal odměnu 595 milionů dolarů, díky čemuž se stal také nejlépe placeným generálním ředitelem v USA. 

Musk vlastní 20,8 procenta akcií společnosti Tesla. Jeho podíl má nyní hodnotu přibližně 68,5 miliardy dolarů. Kromě toho je také hlavním akcionářem soukromé aerokosmické společnosti SpaceX. V té vlastní podíl za přibližně 15 miliard dolarů. Jak uvedla agentura Bloomberg, za Muskem zůstali i technologičtí titáni Larry Ellison (spoluzakladatel Oracle) a Sergey Brin (spoluzakladatel Google).

Devětačtyřicetiletý Musk své místo v žebříčku zaujal hlavně díky několik let staré dohodě, v rámci které měl slíbeny desítky miliard dolarů, pokud se Tesle bude dařit. Na konci května schválila Tesla Muskovi opce v hodnotě 1,8 miliardy dolarů. Nyní, po dvou měsících, mu povolila další část odměny.

Podle dohody má Musk získat v příštích deseti letech ve dvanácti splátkách celkem 20,3 milionu akciových opcí v odhadované hodnotě 56 miliard dolarů za podmínky, že se mu podaří splnit řadu výkonnostních a provozních cílů. Například, že tržní hodnota Tesly do roku 2028 vystoupí na 650 miliard dolarů při stálém tempu růstu tržní kapitalizace, a to každých deset měsíců o 50 miliard dolarů. 

Musk už v žebříčku nejbohatších lidí přeskočil i známého investora Warrena Buffetta. Tomu tento týden klesl majetek poté, co daroval akcie svého holdingu Berkshire Hathaway v hodnotě téměř tří miliard dolarů na charitu. Devětaosmdesátiletý podnikatel se takto rozhodl zbavit většiny svého majetku. Od roku 2006 rozdal přes 37 miliard dolarů akcií Berkshire Hathaway.