Šéf Tesly Elon Musk v Adelaide představuje svůj projekt obří baterie pro...

Šéf Tesly Elon Musk v Adelaide představuje svůj projekt obří baterie pro australský stát Jižní Austrálie. | foto: Reuters

Elon Musk bude pracovat 10 let bez mzdy. Pokud splní cíle, získá bilion korun

  • 178
Miliardář a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk nebude příštích deset let dostávat stálou mzdu ani bonusy. Nárok na odměnu v akciích mu vznikne pouze v případě, kdy splní cíle v oblasti příjmů a tržní kapitalizace. Když se mu to podaří, může získat přes 50 miliard dolarů (přibližně bilion korun).

Nové platové podmínky pro Muska dnes schválili akcionáři Tesla na schůzce v kalifornském městě Fremont, a to navzdory varování odborníků, kterým se případná odměna zdála až příliš vysoká. Kritikům se nelíbí, že by Musk, jehož bohatství je již spojeno s majetkem Tesly, měl mít více akcií. Informoval o tom britský deník The Guardian

Aby Musk získal maximální slíbenou odměnu, musí v příštích deseti letech udělat z Tesly společnost v hodnotě 350 miliard dolarů. Pokud se mu to podaří stane se Tesla jednou z nejvýznamnějších technologických společností na světě. V současné době má výrobce elektromobilů hodnotu 54,6 miliardy dolarů. Pokud Musk zvýší tržní kapitalizaci Tesly nad rámec plánu, získá dodatečné akcie.

Muskovo jmění časopis Forbes odhaduje na 20 miliard dolarů. „Elon nebude mít zaručenou žádnou odměnu, žádného druhu,“ prohlásila společnost.  

Zatímco největší akcionáři společnosti tento plán schválili, společnost Group Lewis a Institucionální akcionářský servis (ISS) se proti ní postavily. 

„Náklady na výši odměny Muska jsou v porovnání s kompenzacemi na výkonných pozicích ve veřejných podnicích na celém světě ohromující,“ řekl Glass Lewis. Společnost ISS se také obává, že dohoda v příštím desetiletí omezí možnost představenstva přizpůsobovat budoucí platové podmínky nepředvídaným událostem.