Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Elektřina je v Evropě rekordně drahá. V Německu se cena zdvojnásobila

Ceny elektřiny v Evropě se vyšplhaly na další rekord, podle analytiků je to zejména reakce na pokračující zdražování zemního plynu. V Německu se cena za dva měsíce zdvojnásobila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zírám, jak tomu nikdo nerozumí, ale všichni do toho krafají. Elektřinu neumíme skladovat, takže jí je v síti právě tolik, kolik se zrovna spotřebovává. A když je potřeba rychle zvýšit výkon, musí se začít spalovat plyn. Proto je cena elektřiny závislá na plynu. Nejlevnější je elektřina z jaderných elektráren, ale její zvýšení výkonu trvá několik dnů, není schopná reagovat v řádu desítek minut nebo jednotek hodin. A pak mě baví řeči o tom, jak levně prodáváme do Lipska na burzu a draze kupujeme zpět. Jednak to neděláme žádní my, dělají to majitelé té elektřiny. A neprodává se na burzu, ale na burze. Zjednodušeně to jsou webové stránky, kam majitel zadá, kolik elektřiny a kdy může nabídnout k prodeji a zájemci podávají nabídky. Nejvyšší vyhrává. Pokud bychom se neúčastnili burzy v Lipsku, museli bychom mít nějakou u nás. Burza je obyčejný obchoďák, tržiště, co bývalo na náměstích.

0 0
možnosti

Fialová vláda ven !!

Pokud dovolí likvidaci české výroby a ožebračování lidí v důsledku umělého zdražování elektřiny kvůli růstu ceny plynu, je to naprosto nekompetentní parta vyžírků, lumpů a šmejdů.

2 0
možnosti

To je Stalingrad zdravého rozumu! Člověk přispívá emisemi 3,5%, ostatní dělají sopky a příroda. Evropa z toho dělá jen devět procent, takže skrze tři promile (!) ničíme automobilový průmysl, který z velké části živil 11 miliónů pracujících, energetiku, kterou naši předci optimalizovali celé minulé století ( i tehdy existovali lidé prosazující výrobu elektřiny z plynu, u nás např. prof. Šik) až dosáhli nejlevnějšího optima pro danou zemi. U nás to mělo být 75% elektřiny z jádra, cca 5% z vody a zbytek z uhlí. Nic nebránilo podporovat OZE. Všimněte si, jaké zdroje energie kde užívali. V Holandsku byly mlýny větrné, u nás, kde fouká málo, vodní. Zpupnost ve stylu “poroučíme větru a dešti” vedlo marxistické dioty v Bruselu k unifikovanému “řešení” typickému pro úředníky: nařídíme dobro a to je fotovoltaika, větrníky a elektromobily. To, co se teď děje, není vina Rusů! Ti jen využili hlouposti EU a těží z ní! Tatrmanové, jako je von Leyen a Timmermans, kteří nevědí co činí, ale mají moc, dál prosazují sebezničující zelené praktiky. Buď se jich dokážeme zbavit demokraticky, nebo projdeme ekonomickým soudným dnem ( Bohužel, asi jen to nás probudí, ale zchudlé) a budeme se muset klepat zimou, nebude voda, teplo ( při blackoutu), než pochopíme, že nesmíme ty parchanty nechat vládnout? Buď se EU rozpadne ( odchod Británie nikdo nevzal vážně), nebo ji budeme muset reformovat. Vždy jsem se smál centrismu. Ale tohle ukázalo, že nemůže rozhodovat centrum, navíc plné studentů afrikanistiky, gender studií a zelených, že centralizace je sprosté slovo užitečné jen ve velmi malém množství činností ( obrana, právo), ostatní musí řešit státy samy. Jsem příznivcem EU jako celku, kde se volně pohybují lidé, technika, kapitál, nejsem příznivcem všemocné nařizovací a rozhodovací centrály. Pokud bych měl sázet, dojde vlivem otřesů vyvolaných aktivistickou levicovou politikou řízení “všehomíra” k rozpadu EU na kusy. Bohu žel!

4 0
možnosti
Foto

sakryš,vždyt pořád svítí slunko,tak kde jsou ty fungující soláry v německu apod?

2 0
možnosti

Tak to se asi elektroauta vyplati, pc drazsi nez normal,elektrina drazsi, dojezd kratky, nabijeci stanice poskrovnu a jeste sebu toho nacekate. To je krok dopredu teda.

2 0
možnosti

V Německu se cena zdvojnásobila, nejen u nich. Dnes stoupla cena elektřiny podle EEX na 11600Kč/mwh. Kontrolní otázka: kde nakupujeme elektřinu my?:-/

2 0
možnosti

Ideální doba na to, aby zelení aktivisté v celé své nahotě předvedli, jak jsou ty jejich alternativní zdroje výroby elektřiny naprosto neefektivní. Negativum ovšem bude, že to zabolí všechny, ale jinak to už v EU nejde, protože zelení soudruzi již dávno z rozumu přesedlali na ideologii, nehledě na platné fyzikální zákony, limity současných technologií a tím technická fakta, které záměrně přehlížejí. ČEZ z burzy taky svévolně neodejde, protože by se připravil o tučné zisky, takže nás všechny čeká nepěkně divoká cenová jízda.

4 1
možnosti

Že Vám nevadil ČEZ na burze loni a nebo v roce 2018

1 3
možnosti

Plyn dnes na burze zdražil o 11%......

1 0
možnosti

Co v zimě?

Přechod od plynu na elektřinu - tepelná čerpadla není ideální.

- prudce stoupne spotřeba elektrické energie ačkoli zdrojů je nedostatek.

- cyklus plyn-elektrina-vedeni-tepelne čerpadlo - teplo má menší účinnost než kondenzační kotel. Typoval bych o třetinu.

2 0
možnosti
Foto

v zimě bude zima a večer brzy tma, když stoupne spotřeba elktriky i když bude zdrojů nedostatek, tak se elektrika zdraží tolik, aby jí byl dostatek

1 2
možnosti

Nejhorší je, že když si v EU kvůli greendealu zničíme průmysl, tak to nefunguje tak, že ty nesmysly odvoláme a ono to zase hned začne fungovat. Bude to trvat přinejmenším roky a nikdy se nám sem výroba nevrátí úplně.

7 0
možnosti
Foto

sis myslel, že když bude gríndýl, že se budeš mít furt stejně, ale gríndýl je o tom, že budou energie drahý, abys s nima šetřil

1 2
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!