Ekvádorský prezident Rafael Correa

Ekvádorský prezident Rafael Correa | foto: Reuters

Ekvádor opisuje od Venezuely, hrozí znárodněním ropných firem

  • 61
Ekvádorský prezident Rafael Correa se patrně zahleděl do myšlenek svého venezuelského kolegy Huga Cháveze, který od roku 2006 znárodňuje řadu důležitých odvětví v zemi. Correa totiž o víkendu pohrozil, že převezme zahraniční ropné firmy, pokud nepodepíšou nové smlouvy zvyšující státní kontrolu nad ropným sektorem.

Ekvádorská vláda chce po zahraničních ropných firmách, aby se vzdaly dohod, které jim zaručují podíl na zisku ekvádorských ropných polí. Místo nich by měly firmy podepsat smlouvy, podle nichž by se staly pouze poskytovateli služeb. V Ekvádoru působí ropné společnosti z Itálie, Španělska, Brazílie a Číny.

"Každý den přichází těmto firmám miliony dolarů, které by měl dostávat ekvádorský stát," prohlásil prezident. "Došla mi trpělivost. Posíláme do kongresu návrh, který umožní vyvlastnění ropných polí, pokud by firmy nechtěly podepsat nové smlouvy," dodal.

Podle analytika Garyho Kleimana z poradenské společnosti Kleiman International je prezidentovo prohlášení součástí vyjednávací strategie v době, kdy rozhovory o nových smlouvách dosáhly kritického bodu. "Vládní rétorika je motivována potřebou zvýšit příjmy a snížit (rozpočtové) deficity. Znárodnění soukromých ropných aktiv v Ekvádoru ale pravděpodobně bezprostředně nehrozí," řekl Kleiman agentuře Reuters.

Ekvádor je pátým největším producentem ropy v Latinské Americe a patří mezi členy Organizace zemí vyvážejících ropu. Podle odhadů Světové banky však více než polovina obyvatel země žije v chudobě.

Ekvádor byl odříznut od mezinárodních kapitálových trhů poté, co v roce 2008 nesplatil dluh v hodnotě 3,2 miliardy dolarů (60 miliard Kč). Correa tehdy označil dluh za "nelegitimní" a mezinárodní věřitele za "monstra", připomněl internetový server BBC.

Chávez jako vzor

Rafael Correa se zřejmě inspiruje myšlenkami venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Ten má totiž se znárodňováním zahraničních firem velké zkušenosti. Od roku 2006 už pod státní křídla více či méně vehnal telefonní i elektrárenský podnik nebo velké ropné projekty.

Tržby z ropy mu pak pomáhají financovat bezplatné školství a zdravotní péči ve Venezuele.

Chávezovy chuti znárodňovat se však musí obávat i místní obchodníci. Také jim totiž prezident v minulosti vzkázal, že je stát převezme, pokud nezlevní. Argumenty o tom, že tak řada z nich bude ve ztrátě, nezabraly. Někteří prodejci tak svůj obchod raději zavřeli.

,