Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

ECB staví štít před Itálii a Španělsko, ztrojnásobila nákupy dluhopisů

  • 86
Evropská centrální banka v průběhu minulého týdne více než ztrojnásobila nákupy vládních dluhopisů. Vynaložila na ně 3,8 miliardy eur, tedy asi 97 miliard korun. To je nejvíce od konce listopadu. Banka se tím snaží zmírnit napětí na finančních trzích.

Vyplývá to z údajů, které banka v pondělí zveřejnila. Objem nákupů však zůstává hluboko pod úrovněmi z loňského srpna, kdy začala eskalovat dluhová krize v eurozóně.

Údaje podle agentury AP ukazují, že ECB se nadále snaží chránit silně zadlužené země, jako jsou Itálie a Španělsko, před tlaky na finančních trzích. Několik členských zemí eurozóny včetně Itálie a Španělska minulý týden zaznamenalo na aukcích vládních dluhopisů pokles úrokových sazeb.

ECB již na dluhopisy od zahájení programu nákupů v květnu 2010 vynaložila celkem 217 miliard eur. Podle obchodníků dnes banka nakupovala italské dluhopisy, aby zmírnila negativní důsledky pátečního zhoršení ratingu Itálie a dalších osmi členských zemí eurozóny agenturou Standard & Poor's.

Banka se za podpory Německa nadále brání tlaku ze strany Francie, Itálie i dalších zemí, aby uklidnila dluhopisové trhy rozsáhlejšími intervencemi. K větší aktivitě ECB při boji s dluhovou krizí vyzývají také například Spojené státy, Británie a Rusko. Mnoho ekonomů považuje ECB za jedinou instituci, která má "palebnou sílu" na uklidnění dluhopisových trhů v případě, že by se dluhová krize zhoršila.

,